Gruzínský trh ovládl … Wizz Air

  • 23.10.2019 08:00

Wizz Air zahájil lety do Gruzie v roce 2012, kdy založil základnu v Kutaisi. Dnes tvoří lety Wizz Air 90 % provozu tohoto letiště. Kromě toho však Wizz Air podle údajů Agentury pro civilní leteckou dopravu Gruzie představuje největšího leteckého dopravce v Gruzii. Za prvních devět měsíců tohoto roku přepravila letadla Wizz Airu do/z Gruzie takřka 600 tisíc cestujících, což představuje celkem 15 % celkového počtu leteckých cestujících, a to jak na pravidelných tak charterových letech. Největší gruzínská společnost Georgian Airlines skončila na třetím místě se 435 tisíci přepravených cestujících.

Vloni za stejné období byla vedoucí společností Turkish Airlines a Wizz Air byl na třetím místě.

Wizz Air bázuje v Kutaisi celkem 4 letouny A320 a obsluhuje 39 destinací v 19 zemích. Konkurenci na gruzínském trhu nyní výrazně posílí Ryanair, který začne létat do Gruzie od listopadu.

Díky nárůstu provozu Wizz Airu dosáhlo letiště v Kutaisi za devět měsíců tohoto roku růstu o 40 % proti stejnému období loňského roku. Celkový počet cestujících v Gruzii se však zvýšil pouze o 5,4 %, a to kvůli zrušení přímého leteckého spojení mezi Ruskem a Gruzií, které vstoupilo v platnost počátkem července a zatím nebylo odvoláno. Letišti v Tbilisi narostly výsledky pouze o 0,68 % a odbavilo 2,9 milionu cestujících, Batumi vyrostlo o pouhá 2 % a odbavilo 524 tisíc cestujících. (Zdroj: Agentura pro civilní leteckou dopravu, Wizz Air)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace