SpiceJet zavažuje pořízení 100 letadel Airbus

  • 05.10.2019 17:00

Indická nízkonákladovka SpiceJet podle zpravodajství livemint zvažuje podpis objednávky na 100 letadel Airbus. Společnost nespecifikovala, o jaká letadla má zájem, pouze sdělila, že objednávka by zahrnovala podstatné množství letadel A321LR a A321XLR. Z toho lze odvodit, že objem obchodu v katalogových cenách by byl kolem 13 mld. USD. SpiceJet je v danou chvíli jedním z největších zákazníků typu Boeing 737 MAX.

O svém záměru informoval v úterý spoluzakladatel a předseda společnosti Ajay Singh. Připustil zároveň, že společnost by zvažovala pořídit nový letoun Boeingu pro střední trh, pokud by se firma k jeho vývoji rozhodla. Singh sdělil, že od prvního dne, kdy společnost pořídila Boeingy, na ní Airbus tlačí a tlak se nyní v souvislosti s krizí 737 MAX vystupňoval. SpiceJet, po IndiGo a Air India třetí největší indický provozovatel, má nyní uzemněno 13 letadel Boeing 737 MAX a závazek na nákup 205 strojů.

Firma byla založena v roce 2005. Během letošního roku byl SpiceJet nucen pořizovat starší stroje 737NG, aby přes absenci 737 MAX uspokojil rostoucí poptávku na indickém trhu a vyplnil mezeru po Jet Airways. Indický trh se podle prognózy IATA v roce 2024 stane po Číně a USA třetím největším trhem letecké dopravy na světě. 

SpiceJet nabídku Airbusu vyhodnocuje. (Foto: mint, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Jen - nepřihlášený host (...14.232...)
05.10.2019 20:23
planes? srsly?

boeing nma neni zadne letadlo pro stredni trh. resp prelozit midsized (nma = new midsized airplane) ... to uz chce opravdu kreativniho prekladatele.

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace