Emirates nezruší objednávku Dreamlinerů. Ze strategie dvou typů letadel Emirates přejde na provozovaní hned pěti různých typů

  • 05.06.2019 17:00

V posledních letech Emirates opakovaně změnily svůj pohled na sestavu letadlového parku, což zřejmě reflektuje vývoj strategie společnosti.

V listopadu 2017 Emirates oznámily, že objednají 40 Boeingů 787-10 s termínem dodávky od roku 2022. Letos se objevily informace, že namísto 787 budou Emirates pořizovat Boeingy 777X. Navíc v souvislosti se zrušením objednávek letadel A380 se Emirates zavázaly k odběru 40 letadel Airbus A330-900 a 40 letadel A350-900. Všeobecně se proto očekávalo, že objednávka Dreamlinerů pozbývá smyslu. Nyní však prezident Emirates Tim Clark u příležitosti valné hromady IATA 2019 potvrdil, že objednávka bude realizována. Emirates také odeberou 14 zbývajících (a posledních) exemplářů A380, čímž se jejich flotila rozroste na 124 letadel.

Tim Clark se nyní soustředí především na expanzi na tratích do 8 hodin letu, a to zejména na africký trh. Naopak pro další rozvoj ultradlouhých linek se 777X nebo A380 nehodí, neboť je potřeba létat přímými lety do různých destinací v USA a Indii, což je spíše práce pro letadla s kapacitou okolo 250 cestujících. 

Ať už zní prohlášení prezidenta společnosti, jakkoliv logicky, faktem je, že nedávno uveřejněná zpráva o výsledcích hospodaření v části „budoucí letadla“ Dreamlinery neuvádí. Proto byli analytici přesvědčeni, že objednávka Boeingů 787 je mrtvá. Boeing zároveň nikdy nezařadil objednávky Emirates do svého seznamu Orders & Deliveries, což je rovněž neobvyklé. Není tedy jasné, co vede nakonec Emirates k tomu, že se nyní k zakázce hlásí. 

Odborníci jsou přesvědčeni, že přechod společnosti od provozování dvou typů letadel k provozování pěti (až šesti) typů letadel sice dá společnosti mimořádnou flexibilitu, na druhé straně však způsobí provozní komplikace a vyžádá si zásadní (a nákladné) změny zejména v provozu a údržbě.

Pokud jde o humornější stránku věci, v dubajském internetu se objevily vtipné narážky na vyobrazení Dreamlineru publikovaného Emirates, kterému podle všeho chybí kus pravého křídla. (obr. Emirates)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Petr - nepřihlášený host (...144.86...)
06.06.2019 00:06
Už to bude zase jen obyčejná aerolinka

Výhody plynoucí z jediného typu - 777 se pomalu rozpadají. Nebo ze by už palivové subvence nestacily? Za me každopádně chyba. Emirates už delší dobu razili politiku dvojí kvality a služby: do Evropy a USA top notch; na východ a na jih totální low cost. Skoda jich!

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace