Čína výrazně posiluje a modernizuje své vojenské letectvo

  • 06.05.2019 17:00

Pentagon ve své výroční zprávě upozorňuje, že Čína výrazně modernizuje své vojenské letectvo, a to od strategických bombardérů až po bezpilotní prostředky (UAV). Zpráva Ministerstva obrany jmenovitě uvádí jako příklady „nevidetelný“ Chengdu J-20 (viz foto 1) a AVIC FC-31, strategický bombardér Xian H-6K (foto 2) nebo vyvíjený „neviditelný“ bombardér H-20, který může být nasazen do výzbroje již v příští dekádě. Na poli bezpilotních prostředků Čína disponuje průzkumnými i útočnými drony. 

Čínské letectvo čítá na 2700 letadel (včetně UAV), z čehož asi 2000 letadel je bojových. Posiluje tak nejenom početně, ale zejména stahuje technologický náskok amerického letectva. Zvláštní obavy vyvolává např. hypersonická raketa s doletem 300 km a rychlostí Mach 5.

Kromě vlastního vývoje a výroby spoléhá Čína i na dovoz. Z Ukrajiny získala tři tankery IL-78 MIDAS a motory pro své palubní stíhačky. Rozšiřování flotily letadlových lodí přitom představuje přímé ohrožení americké dominance v této oblasti. (Foto: manufacturer.com, the National Interest)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace