Embraer učinil důležitý krok k vytvoření společného podniku s Boeingem

  • 28.02.2019 13:00

Akcionáři společnosti Embraer schválili takřka jednomyslně záměr vytvořit vytvoření společný podniku se společností Boeing Co. na výrobu E–Jetů a letadel ERJ. Za společný podnik se postavilo 96,8 % hlasů. Vytvoření společného podniku podporuje také nový brazilský prezident Jair Bolsonar, proti jsou zejména odbory a levicová politická hnutí. Hospodářská situace Embraeru však nenabízí firmě alternativu.

Dohoda předpokládá, že Boeing Co. zaplatí za svůj 80% podíl v divizi Embraer – dopravní letadla 4,2 mld. USD. Hodnota společnosti je tím stanovena na 5,26 mld. USD. Boeing v rámci svého podílu získá v nové společnosti „úplnou strategickou a provozní kontrolu a management“. Výroba letadel by měla být zachována v Brazílii.

Akcionáři rovněž schválili záměr vytvořit partnerství s Boeingem na propagaci a prodej tankovacích letounů KC-390. Embraer si v tomto projektu podrží 51 %, Boeing bude mít zbývajících 49 %.

Boeing a Embraer ohlásily svůj záměr vytvořit společný podnik v červenci 2018.

1. července 2018 převzal Airbus SE kontrolu nad programem Bombardier CSeries a nyní v rámci společného podniku vyvíjí, vyrábí a prodává letadla rodiny A220, tj. přímého konkurenta letounů Embraer E-Jet. Za krátkou dobu Airbus eviduje přes 500 objednávek, z čehož přes 50 letadel je již ve službě.  

Airbus využívá náskoku, aby vyhrál a opevnil své pozice na rychle rostoucím trhu crossoverů, a to ještě před nástupem Boeingu. Součástí ofenzivního plánu je rozšíření výrobních kapacit v kanadském Mirabel a otevření výroby v závodě Airbusu v americkém Mobile. (Foto: YouTube, dailymail.co.uk, planes.cz)  


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace