Hostel v Jumbojetu

Na stockholmském letišti se dokončuje první hostel na světě, zřízený v trupu letadla Boeing 747 Jumbo Jet.

 

Na pojížděcí dráze

Po šesti letech parkování na jedné z ramp letiště Stockholm-Arlanda a marných pokusech o zprovoznění byl poslední ze tří Boeingů 747-200 bývalé švédské společnosti Transjet ve čtvrtek 28.08.2008 s konečnou platností přemístěn na stání, kde bude sloužit jako hostel - první svého druhu na světě, zřízený v jumbojetu. Přesun letadla trval skoro 90 minut. Na přímých úsecích pojížděcí dráhy probíhalo tažení za posunovacím traktorem normálním tempem, co však zabralo čas bylo několik devadesátistupňových zatáček. Bez motoru a APU (Auxiliary Power Unit - pomocný zdroj energie) nefunguje hydraulika potřebná k natáčení hlavních podvozků. Ty proto musely být natáčeny pomocí ocelových lan tažených nákladním tahačem. Letadlo bez motorů a vnitřního vybavení váží přibližně 140 tun. Po umístění na platformě byla zahájena vnitřní přestavba a oplocení okolí letadla. Sama přestavba bude provedena podle běžných stavebních norem platných pro stavbu konvenčních hostelů. Vstup do letadla bude zajišťovat výtah. V trupu bude zřízeno přibližně 85 lůžek ve zhruba 25 pokojích. Každý bude o velikosti přibližně 6 metrů čtverečních. Výška stropu bude 3 metry.

Natáčení podvozku

Každý pokoj bude vybaven telefonem, televizí s plošnou obrazovkou a bezdrátovým širokopásmovým Internetem, který bude zdarma. Několik komfortnějších pokojů bude umístěno v prostoru za pilotní kabinou. Tyto pokoje budou mít vlastní sprchu a toaletu. Nejluxusnější ubytování bude zřízeno v prostoru pilotní kabiny, kde bude zachována část původního přístrojového vybavení. Na palubě bude k dispozici kavárna. V hostelu bude také možnost ohřát si vlastní přinesené jídlo. Na levém křídle bude k dispozivi lávka, kde budou moci hosté a návštěvníci zažít, jaké to je stát na křídle jumbojetu.

Poslední metry

Vlastník hostelu, pan Oscar Diös, má v plánu zřídit více takových hostelů i na dalších místech po světě. Stockholm-Arlanda s 18 milióny každoročně odbavených cestujících dostane v každém případě jako první zajímavý přírůstek v možnostech ubytování, a to dokonce za nízké ceny. Přestavba má být ukončena 1.12.2008. Další informace je najdete na internetových stránkách hostelu - www.jumbohostel.com.

Na definitivním místě




Související kategorie

Komentáře



Dan - nepřihlášený host
02.10.2008 08:34
Odkaz

Me nyni jde normalne...

Dan Svoboda - nepřihlášený host
01.10.2008 22:16
odkaz

Jsem jediný, komu odkaz nefunguje?

jana737 - nepřihlášený host
22.09.2008 22:07
:o)

už se tam vidím tohle nemá chybu

M.Farmer - nepřihlášený host
18.09.2008 09:37
hezký, ale

bez motorů to není jaksi ono...

hexx - nepřihlášený host
17.09.2008 12:49
Woodlyn Park na Novem Zelande

Prvni uz nejsou, viz zde:

www.woodlynpark.co.nz/accommodation.html

adam - nepřihlášený host
17.09.2008 11:16
přímo povinnost... :-)

... a nejen vyspat :-)

Dan - nepřihlášený host
16.09.2008 00:37
Ubytko

Mno, tak to asi bude spotterska povinnost se tam vyspat :-)

Celkem 7 záznamů

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace