Saab 2000 HB-IZP má rád opuštěné sovětské vojenské základny

Saab 2000 společnosti Swiss (reg. HB-IZP) letící 10.července na večerní lince LX850 Basilej - Hamburk byl nucen nouzově přistát na bývalé sovětské vojenské základně v Německu Werneuchen. Letadlo bylo kvůli překážce na dráze lehce poškozeno, ale nikdo z šestnácti cestujících neutrpěl žádná zranění.

Kvůli velmi špatnému počasí v Hamburku (kdy bylo nuceno divertovat dalších šest letadel) chtěli piloti využít alternativních letišť Hanover, Bremen, Berlin-Tegel nebo dokonce vojenské základny Finow. Kvůli silné bouři, která v tu dobu nad Německem probíhala však nebylo možné přistání ani na jednom z nich. Z důvodu poklesu zásob paliva se posádka rozhodla divertovat na nejbližší možné otevřené letiště - Werneuchen. Přiblížení bylo provedeno od západu na dráhu 08. Bývalá vojenská základna Werneuchen má betonovou, 2400 metrů dlouhou dráhu. V současnosti je v používání pouze 1500 metrů dlouhá východní část, která je od zbytku oddělena valem zeminy. Piloti neměli na palubě žádnou dokumentaci k tomuto výhradně sportovními letadly používanému letišti. Západní část dráhy je sice označena kříži, zobrazujícími uzavření dráhy, ale staré značení prahu a zóny dosedu je stále viditelné. Dle pilotů ještě lépe, než kříže, označující uzavření. Werneuchen také není opatřen světly kolem dráhy a jelikož bylo přiblížení provedeno okolo 20:50 a navíc ve špatném počasí, posádka neměla šanci překážku na dráze vidět.

Tento Saab nebyl však na bývalé sovětské základně poprvé. 22. března 1996 právě tento stroj vykonal let Curych - Karlovy Vary (vstupní mezinárodní letiště do ČR) - Hradčany/Mimoň. Na bývalé opuštěné sovětské základně tenkrát ovšem nepřistával nouzově, ale na palubě měl vojenskou delegaci. Jednalo se o první a jedinou návštěvu západního dopravního letadla na letišti Hradčany, které bylo po odchodu sovětské armády využíváno pouze občas, a to výhradně sportovními letadly.

Autor: DV



Související kategorie

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace