Postřehy z Velké Británie

Pro zájemce o fotografování v okolí Londýna uvádíme pár postřehů, které zaznamenal náš spolupracovník při své červencové návštěvě vybraných letišť.

Londýn - Gatwick. V používání byla dráha 26. Možné je pouze focení přistávajících letadel, pro Bae 146-300 je optimální objektiv 300mm. Odpoledne se dobře fotí ze střechy parkoviště, nedoporučuje se však na ní trávit mnoho času, neboť nepříjemné návštěvy policie jsou pak běžným jevem.

Londýn - Heathrow. Fotit letadla přistávající na dráhy 27L a 27R není možné. Jsou též nová pravidla, zakazující používat (nezbytné) žebříky a schůdky u plotu. Jeden den bylo stání a focení u plotu bez problémů, druhý den jiná policejní hlídka nedovolila se k plotu byť jen přiblížit.

Lasham. Zajímavé letiště, kde bylo například pět B737-700 Varig v nových barvách. Vstup na letiště již není volný, místním zaměstnancům vstup sice nevadí, ale ostraha byla nepříjemná a nedovolila fotografování. Vstup byl nakonec umožněn, ale pouze bez focení.

Bournemouth. Velmi přívětivé letiště se spoustou Bac 1-11 stále v dobrém stavu a pár B747-200. Pozorování letadel i focení bez problémů.

Exeter. Tradičně bez problémů, focení bylo povoleno i z plochy.

Coventry. Zařídíte-li se povolení k fotografování se vstupem na plochu, vše proběhne bez problémů. Focení z vnějšku je téměř nemožné.

Southend. Je velmi obtížné získat povolení ke vstupu na plochu, není to však nemožné. Problémem je, že občas jsou letadla tak blízko u sebe, že je pořízení kvalitních záběrů velmi těžké. Na letišti je k vidění vždy něco zajímavého, t.č. například B707 Koda Air v úplném zbarvení společnosti.

Londýn - Luton. Provoz není příliš zajímavý, pokud ovšem nejste fanoušci bizjetů. Focení je však velmi příjemné a s ostrahou letiště nejsou problémy.

Londýn - Stansted. Na severní straně letiště je vždy možné spatřit zajímavá letadla, auto je však nutností. Focení je velmi příjemné do zhruba 14:30 z kopce poblíž FLS, pokud jsou v používání dráhy 05 nebo 23. Po 15:00, je-li v používání dráha 05, jsou nejlepší záběry poblíž parkoviště ,,Pink Elephant,,. Problémy byly tentokrát s BAA security, která na nás zavolala policii. Policie, která kolem již předtím šestkrát projížděla bez povšimnutí nás vykázala s důvodem, že je zde mezinárodní letiště a není možno tu postávat. Rozhodli jsme se proto fotit z jiného kopce poblíž FLS, kde byla vysoká tráva a bylo možno se eventuálně ukrýt. V 19:00 jsme potkali jiného pracovníka BAA security, který naše focení přešel bez problémů a s úsměvem.

V kostce je možno shrnout, že po 11. září došlo k mnoha změnám. Fotografování je sice možné, ale občas ho znepříjemňují problémy a dohady s ostrahou letiště nebo policií.

Autor: SS



Související kategorie

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace