Amsterdam - ráj low costu

K letištím s nejzajímavějším a nejčastějším provozem tzv. "low cost" dopravců patří na evropském kontinentě kromě Barcelony bezesporu i Amsterdam. S největším počtem letů vévodí Amsterdamu easyJet. Jeho reklamní poutače na letišti Schiphol - jediný opravdový low cost dopravce v Amsterdamu - však znalce zarazí.

EasyJet sice spojuje toto město s letišti Edinburgh, Glasgow, Belfast, Liverpool, Londýn Luton a Gatwick, Ženeva, Nice a Barcelona, což je síť nejhustší, ale z Amsterdamu se dá levně dostat i do jiných měst. Jet2 nabízí dvakrát denně (10:15 a 21:15) spojení s B737-300 do Leedsu Bradford. Další anglický dopravce Buzz, nedávno koupený Ryanairem, provozuje linky na londýnské letiště Stansted. Jeho žlutý B737-300 se mezi těmito dvěma městy otočí pětkrát denně (odlety jsou ve všední dny z AMS v 09:25, 12:50, 17:05, 18:50 a 22:25).

Stejně jako do Prahy létá do Amsterdamu i bmibaby. Tři lety denně přes zimu (09:35, 18:25 a 21:40) a dva přes léto (09:55 a 18:50) nabízí do East Midlands. Reklamní kampaň ve městě provádí MyTravelLite, který na mnoha tramvajových zastávkách propaguje své lety do Birminghamu za cenu 32 euro. MyTravelLite je nový low cost dopravce anglické skupiny MyTravel Group, do které patří i bývalé společnosti Airtours a Premiair, nyní používající název MyTravel Airways. Společnost nabízí dvakrát denně (v 09:05 a 20:40) lety do města, kde má základnu - Birminghamu.

MyTravelLite se pyšní flotilou Airbusů 320, které jsou pohodlnější a prostornější než Boeingy 737, jež používají ostatní "low cost" dopravci. Snad přijde doba, kdy si podobnou základnu vytvoří britští dopravci i v Praze a našinci pak budou mít možnost cestovat za přijatelné cesty do Velké Británie, tak jak je to nyní nabízeno Holanďanům.
Autor: DV



Související kategorie

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace