Vichřice nad Straubingem

Vrásky na čele přidělala v pátek 29.07.2005 uživatelům německého letiště Straubing (EDMS) bouře, která se přehnala nad letištěm. Silná bouřka trvala sice pouze asi 20 minut, ale okolí letiště po ní vypadalo jako po zásahu hurikánu. Nárazy větru spolu s deštěm směrem od jihu, které dosahovaly až 73 uzlů (135 km/h), rozlámaly spoustu větví a po zemi hnaly menší vodní vlny. Na několik hodin v okolí přerušily také dodávky elektrické energie. Větru bohužel neodolala vrata jednoho z hangárů a jejich pohyb směrem dovnitř způsobil sesunutí letadel stojících na zemi tohoto hangáru do sebe. Místní Piper Cub projel vraty tak nešťastně, že ho bylo další den možno jen velmi stěží vyprostit.

Škodu utrpěly i větroně, zavěšené pod střechou hangáru. Nejvíce byl poškozen Grunau Baby IIIb reg. D-1972, který již pravděpodobně nebude schopen opravy. Astir CS reg. D-KLIC byl poškozen, když byl málem vytržen z ukotvení. Třetí hangárovaný větroň, Scheibe A-Spatz, nebyl naštěstí zasažen. Hůře to bohužel vypadalo na zemi. Poškozena byla příď ultralightu Ikarus C-22 reg. D-MKRP, Cessna 140 reg. D-EBRU utrpěla újmu na zadních křidélcích a kormidle od vrtulí původně za ní stojícího letadla.

Nejvážněji byl poničen Piper Cub reg. D-EOJM, který stál první za vraty hangáru. Jen těžko se představuje, jak mohl skončit s přídí v proražených vratech, jak můžete vidět na jednom z obrázků. Aby ho bylo možno vyprostit bylo nutné odmontovat již i tak těžce poškozenou vrtuli. Kromě toho při pohybu narazil do pevné části hangáru a bylo natrženo levé křídlo. Pravé křídlo poškodily vrtule vedle stojící Cessny, kormidlo podvozek za ním stojícího letadla, které bylo nalezeno jen s pár škrábanci. Oprava tohoto Piperu si vyžádá kromě velké finanční částky také čas v řádu několika měsíců.

O pomoci vede místní letiště jednání s pojišťovnou, ale jelikož jeho pojištění se nevztahuje na živelnou pohromu, kterou těžko kdo mohl předpokládat, nebude pravděpodobně nic vyplaceno. První dobrá zpráva hovoří o opravě Cessny 140. S pomocí kamarádů a přátel letectví, kteří zapůjčili náhradní díly, se po 48 hodinové práci podařilo letadlo již v průběhu týdne opět zprovoznit. Oprava byla posvěcena také německou leteckou inspekcí.

Inkriminovaný hangár je nyní zabezpečen. Letadla a příslušenství k nim jsou rozmístěny v okolních mohutnějších hangárech, které snad podobným nepředvídatelným vlivům počasí lépe odolají. V těch byl při bouřce také bývalý český Zlín 126 reg. OK-IGL (nyní D-EYGL, který byl minulý rok koupen v ČR jedním z přispěvovatelů Planes.cz). Ten neutrpěl žádná poškození, byl pouze zasypán poletujícím prachem a menšími kousky hangárového harampádí.

Doufejme, že podobných neočekávaných událostí bude probíhat na letištích a v letectví co nejméně.

Autor: JF



Související kategorie

Komentáře



Petr Minařík - nepřihlášený host
22.03.2008 01:47
Živel nedělá rozdíl.

Fotografie mají sloní paměť. Ještě dnes mi běhá mráz po zádech při pohledu na tu spoušť. Že k pohromě došlo na německém letišti neznamená, že se nejedná o ztrátu pro všechny letecké nadšence. V době, kdy se i u nás mění počasí libé v počasí nepříznivé, upozorňují snímky na nutnost lépe chránit cenné, často neobnovitelné klenoty.

Kondor - nepřihlášený host
09.08.2005 08:10
Článek

Je škoda, že máte k tomuto článku takovýto negativní postoj. Mě článek velice zaujal. Jen je mi líto že k takovéto události vůbec došlo. Jak vidno došlo k poškození velice vzácných historických letadel a kluzáků. A pokud by Vás to zajímalo, tak letiště Straubing se nachází severo-východně od Mnichova nedaleko našich hranic. Toto letiště by stálo se návštěvu už jenom kvůli slavnému čs. letounu Trenér, které tam provuzují a to nemluvě o dalších vzácných letounech, které tam provozují.

Dega - nepřihlášený host
08.08.2005 22:42
Ad: co to?

Aby se b... měli na co ptát.

Dan - nepřihlášený host
08.08.2005 11:13
Pravopsiné chyby

Ano, pravopisnych chyb se bude Planes.cz snazit pro priste vyvarovat.

Milan V - nepřihlášený host
08.08.2005 10:04
Querido Pablo!

Vážený Pablo, to co nezajímá Vás, zajímá třeba jiné čtenáře, takže Vaše reakce je jaksi dosti mimózní. To že jste nikdy neslyšel o letišti Straubing je pouze Váš problém a nechápu proč jste nám to musel sdělit. S pozdravem MV

Pablo - nepřihlášený host
07.08.2005 19:54
co to?

K čemu je nám dobrý článek o bouřce na nikomu neznámém letišti kdesi v Německu, navíc plný pravopisných chyb?

Celkem 6 záznamů

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace