Detail fotografie

C47


Typ letadla: C47
Letiště: Shoreham (ESH/EGKA)
Společnost: Private
Registrace: N147DC
Autor: Václav Paluzga
Datum pořízení: 08/2014
Počet hodnocení: 1×
Počet zobrazení: 1995×

Popis:

Shoreham Airshow 2014, v pozadí Lancing College (Aces High US Inc)




Kategorie a uživatelská alba

Kategorie:

Další fotografie


Komentáře



ICARcz (...222.224...)
15.09.2014 22:44

Autor: Taky to bylo myšleno v nadsázce- viz smajl na konci... ad pravidla- já bych je tak striktně nebral, neboť pokud je fotka hezká, tak je prostě hezká i bez letadla v přesném středu a hezké fotky máme rádi všichni- opravdu nikdo neměří středy fotek pravítkem. Fotka by prostě měla být opticky vyvážená a netahat za oči. Na ta pravidla se budeme muset podívat podrobněji, vypadá to, že máme kostlivce ve skříni :-D

Václav Paluzga (...45.146...)
15.09.2014 22:04

Jako autor fotografie se musím mírně ohradit proti předchozímu komentáři. O nikom jsem nenapsal "co screener-to blbec" ani na toto téma nefilozofoval. Níže uvedený text jsem okopíroval z "Tipy a rady" v pravidlech. Pokud chcete i jiné než centrované fotografie , tak to tam nepište... Řídí se tím naprostá většina přispívajících fotografů, stačí se podívat na dnes zveřejněné fotky.
Ke srovnání horizontu - u švenkovaných fotek není často možné díky principu mechanické závěrky dosáhnout srovnání linií na pozadí horizontálně i vertikálně zároveň. Tuto fotografii jsem srovnal podle horizontálních linií, při srovnání podle vertikál bude opticky padat doleva. Nejlepší by byl asi kompromis.
Filozofická debata nad pojmy cenzor-screener by mohla být velmi zajímavá, ale nepatří pod tuto fotografii :-)

ICARcz (...222.224...)
15.09.2014 19:00

Vážení pánové, pokud nejste úplně slepí, tak musíte vidět, že středová kompozice je opravdu vyžadována pouze u fotek v letu, kde není jiné pozadí, než obloha-tam opravdu jde o víceméně dokumentační foto a je to ku prospěchu fotografie,zvlášť u klasických "bokovek" jak píše Aleš.
Rovněž mýtus o tom , že fotka musí končit těsně před čumákem je hloupost, šířená lidovou slovesností, ale ve skutečnosti spousta autorů má za to fotky odmítnuté na těsný ořez.
Pokud se jedná o kompozici s pozadím jiným, než je nezajímavá obloha, je v galerii spousta fotek dokazujících, že si opravdu vymýšlíte nesmysly. To, že autor nepoužil "správný" a podle mě také mnohem hezčí ořez u této konkrétní fotky je čistě jeho problém, byla by totiž přijata zcela určitě také a radostněji . Autor by místo filozofování na téma " co screener-to blbec" měl u této fotky narovnat horizont, Lancing College je na fotce mírně nakloněna doprava a lehce připomíná věž V Pise...
S pozdravem a přáním dobrého světla ICARcz, screener Planes :-)
PS: Pro Aleše: cenzor je cenzor a screener je screener- neplést pojmy s dojmy...

Aleš - nepřihlášený host (...175.246...)
15.09.2014 13:33

Souhlasím s Johannem. Tu poznámku "není ve středu " zcela chápu u běžných dokumentačních fotek z letišť nebo ve vzduchu. Tady je ale evidentní záměr mít v záběru i mohutnou stavbu v pozadí, proto je umístění na střed opravdu na škodu snímku, bije to do očí. Pokud to cenzor nevidí a nedokáže smysl fotky odlišit od běžné dokumentační, měl by se dotyčný cenzor nad sebou zamyslet.

Václav Paluzga (...77.161...)
15.09.2014 12:54

To není spotterská nemoc, ale požadavek zdejší fotogalerie.
Mnoho fotek mám komponovaných jinak, ale tady jsou nahrané v takovém ořezu, jaký zde chtějí vidět.

"...popisy důvodů, uváděných u odmítnutých fotografií:
Není ve středu
Fotografovaný objekt není zcela ve středu fotografie. Posuzuje se nejen horizontálně (zleva doprava), ale i vertikálně (shora dolů). Vzhledem k tomu, že se ve většině případů nejedná o fotografie umělecké, ale jen dokumentační, není žádoucí nechávat před letadlem ve směru pohybu větší mezeru, než za ním. "

Johann - nepřihlášený host (...165.86...)
15.09.2014 12:40

To mohl být krásný záběr, nebýt klasické spotterské nemoci s letadlem uprostřed. Ubrat trávy a přidat místo nahoře nad tou stavbou v pozadí...

Celkem 6 záznamů

Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace