Závodu Airbusu v Kanadě hrozí stávka

  • 21.03.2024 07:17

Kanadská pobočka Airbusu, která montuje letouny A220, je připravena stávkovat, a to pomalou prací.

Asi 99 % pracovníků zastoupených odborovou organizací techniků a leteckých pracovníků (IAM) hlasovalo za zahájení stávky a odmítnutí kolektivní smlouvy navržené managementem. Uvedl to mluvčí odborů.

Pravomoc ke stávce ještě neznamená samotnou stávku, ale signalizuje nespokojenost 1300 pracovníků závodu Airbusu v Mirabel v provincii Québec. Kanadská divize uvedla, že výsledky hlasování uznává a bude dále usilovat o vyvážené řešení.  

Výrobce přitom zdůraznil, že „počáteční nabídka byla odborům učiněna po otevřených diskusích a s ohledem na skutečnost, že výroba A220 ještě nedosáhla bodu návratnosti“.

Nabídka Airbusu předpokládala zvýšit mzdy o 10 % během tří let a poskytnout některé výhody pro důchody. Zvýšení je však výrazně menší, než se vloni podařilo zajistit odborům aktivním v oboru letecké výroby v Severní Americe. (Foto: Montreal Gazette, The Globe and Mail, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace