Japan Airlines uvedly, že piloti Airbusu měli povolení k přistání

Společnost Japan Airlines se dne 3. ledna oficiálně vyjádřila k okolnostem letecké nehody, ke které došlo 2. ledna na tokijském letišti Haneda při srážce přistávajícího letadla Airbus A350-900 s letadlem DHC-8 pobřežní stráže. Podle vyjádření společnosti dostala posádka letadla A350 povolení k přistání na dráhu 34R, povolení řádně potvrdila a zopakovala. To potvrzuje i záznam komunikace na serveru LiveATC.

Airbus A350-900 (JA13XJ, MSN53) letěl na lince JL516 ze Sappora na letiště Haneda. Na palubě bylo 367 cestujících a 12 členů posádky. Všechny osoby se podařilo z hořícího letadla včas evakuovat.

Brilantně provedenou evakuaci plně obsazeného letadla komplikoval fakt, že letadlo bylo nakloněno, což zhoršovalo pohyb osob v letadle i na zadním skluzu, a kvůli požáru bylo možno využít pouze tří evakuačních skluzů. Palubní personál instruoval cestující při evakuaci megafonem.

Společnost JAL potvrdila, že letoun je po požáru odepsaný. Před letem a během letu nevykazoval podle sdělení společnosti žádné známé technické problémy ani neobvyklé stavy.

Bombardier Dash 8-300 (JA722A) japonské pobřežní stráže byl na odletu do Niigaty postižené zemětřesením. Z šesti členů posádky na palubě přežil srážku pouze kapitán letadla.

V době katastrofy fungovalo letiště Haneda v tzv. smíšeném režimu, kdy byla jedna dráha střídavě využívána pro přistání i vzlety. Proč se Dash 8 dostal na dráhu v momentu přistání Airbusu musí vyjasnit vyšetřování. V době přistání Airbusu vyčkávalo na odlet z dráhy 34R několik letadel.

Okamžik katastrofy zachycuje video zde, vrak Airbusu je na videu zde.

Na vyšetřování se podílí zástupci Airbusu a francouzského úřadu pro vyšetřování nehod BAA (běžná praxe předepisuje účast úřadu země výrobce letadla i motorů). Jedná se o první A350 zničený katastrofou za devět let od uvedení do provozu. Tento exemplář JA13XJ převzaly JAL v listopadu 2021. (Foto: The Guardian, FT)  


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Související kategorie

Komentáře



Václav - nepřihlášený host (...156.48...)
04.01.2024 00:58
Hasiči

Hasiči se snažili především zachránit posádku druhého letadla, prázdný vrak Airbusu v tu chvíli prostě neměl prioritu.

Uvědomělý občan - nepřihlášený host (...165.97...)
03.01.2024 18:35
Hasiči to asi vůbec nezvládli

Letoun v prvních okamžicích zásahu už vůbec nebyl v plemech. Na záběrech jde vidět, že jsou hasiči evidentně asi na špatných místech, zatímco ohni nic nebránilo se rozšiřovat dále. Vypadalo to jako by byl uvnitř letadla, možná ale jen přes okna šla vidět ta druhá strana letadla, tam ale ke kontaktu s letadlem pobřežní stráže nedošlo, tak proč tam hořelo? Škoda letadla, ale co si budeme povídat, létání je čistě komerční a marketingová záležitost. I sebemenší poškození toho letadla by ho s jistotou poslalo na náhradní díly, na komerční lety s pasažéry by už si havarovaný letoun žádná aerolinka netroufla dát. Škoda těch zmařených zdrojů na materiál a lidskou práci při výrobě tohoto krásného, mladého stroje :(

Ivo - nepřihlášený host (...12.115...)
03.01.2024 15:37
Haneda

Perfektní práce personálu letadla. Naopak mne překvapuje práce hasičů, kteří hasili jen levou část letadla, ale na pravé straně kde hořelo víc nebyl nikdo...

Celkem 3 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace