Evropská komise potvrdila zákaz letů pro Fly Baghdad

  • 13.12.2023 13:16

Iráckému provozovateli Fly Baghdad byly zakázány letu do Evropské unie, a to kvůli nízké úrovni bezpečnosti. Obavy vyvolává přepracování pilotů, kterým se nedostává přepsaného odpočinku. Fly Baghdad se proti rozhodnutí neúspěšně odvolaly. Evropská komise odvolání zamítla s tím, že argumenty odvolání jsou „nepodložené“.

Fly Baghdad provozují letadla Boeing 737-700, -800 a -900ER. Společnost usilovala získat souhlas evropského regulátora EASA na lety do zemí EU. Regulátor při prověrce procesů a praktik společnosti shledal řadu závad. Evropská komise (EK) na základě výsledků šetření EASA zařadila společnost 30. listopadu na „blacklist“ tedy seznam Air Safety List, neboť společnost nepředložila „uspokojivý plán opatření k nápravě nedostatků“.

Fly Bagdad plánovaly zahájit lety do Berlína – v prosinci z Bagdádu a v lednu z Erbílu. Vzhledem k zákazu letů do EU bude společnost zajišťovat lety pronajatými letouny (včetně posádky) provozovatele z EU. Společnost v září vyhlásila výběrové řízení na dlouhodobý pronájem dvou jednouličkových letadel s posádkou, pojištěním, údržbou a osvědčením (ACMI).

První let z Bagdádu do Berlína je plánován na 30. prosince, první let z Erbílu se podle webových stránek společnosti uskuteční 3. ledna. Na linky budou nejspíš nasazena letadla pronajatá od rumunské Dan Air.

Na „blacklistu“ EU jsou kromě Fly Baghdad rovněž Iraqi Airways, které z tohoto důvodu provozují lety do zemí EU pronajatým Boeingem 737-800 (TC-TLI) turecké společnosti Tailwind Airlines. (Foto: WebCheckin.com, esta.krd, Tripadvisor, planes.cz) 


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace