Istanbul IGA míří na 100 milionů odbavených cestujících. Bez nízkonákladovek to nepůjde-

  • 22.10.2023 15:48

Generální ředitel letiště Istanbul Selahattin Bilgen potvrdil cíl odbavit v roce 2027 100 milionů cestujících. Istanbul k tomu má dobře nakročeno, neboť je dlouhodobě na prvním místě mezi evropskými letišti z hlediska objemu provozu a těží z rychlého růstu Turkish Airlines.

V loňském roce odbavilo letiště Istanbul 64,3 milionu cestujících a bylo tak sedmým největším světovým letištěm. Tempo růstu letiště je impozantní. V roce 2021 byl Istanbul na 14. místě, v roce 2020 na 28. místě. V loňském roce letiště překročilo počet odbavených cestujících proti roku 2019 o 23,2 % a vede tak zotavení evropských letišť. Letiště tak nemusí řešit zotavení po covidu, protože to už je dávno za ním. Nyní řeší, jak během pár let přilákat dalších více než 30 milionů odbavených cestujících ročně. To v podstatě znamená přilákat další dopravce.

Letiště nyní obsluhuje více než 100 leteckých společností. Provozu přirozeně dominují Turkish Airlines, které drží asi 80% podíl odbavených cestujících. Aliance Star Alliance, jejímž členem jsou i Turkish Airlines, zaujímá 82% podíl v počtu odbavených cestujících.

Přestože Turkish Airlines velmi rychle rostou a mají zdvojnásobit počet přepravených cestujících, letiště nemůže ve svém růstu spoléhat na jediného provozovatele.

Generální ředitel uvedl, že nelze dosáhnout cíle 100 milionů odbavených cestujících v roce 2027 a založit splnění dlouhodobého cíle 200 milionů cestujících pouze na růstu jediného dopravce. Ke splnění těchto cílů potřebuje růst podílu nízkonákladové dopravy. Ten je zatím na mizivých 2 %, a to přesto, že podíl nízkonákladové dopravy letiště Istanbul proti roku 2019 zdvojnásobilo. Nízkonákladová doprava má pro Istanbul zjevně obrovský růstový potenciál.

Zatímco podíl nízkonákladové dopravy na letišti Istanbul je zanedbatelný, v Turecku je nízkonákladová doprava velmi silná, a to zejména díky Pegasus Airlines a AnadoluJet. Obě jmenované společnosti však jako hlavní istanbulské letiště používají letiště Sabiha Gökçen na asijském břehu města, takže Istanbul se musí dívat jinam.

Určitou komplikací pro rozvoj nízkonákladové dopravy je fakt, že Turecko nemá „open sky“ dohodu se zeměmi EU. Letecká spojení s EU se proto řídí zastaralými vzájemnými dohodami o leteckém provozu, které jsou neflexibilní. To je problém jak pro nízkonákladové společnosti, které potřebují flexibilitu, tak pro letiště Istanbul.

Hlavnímu letišti se v poslední době přesto daří přilákat významné nízkonákladové dopravce: Air Arabia, easyJet, flyadeal, flydubai, flynas a Wizz Air. Wizz Air zahájil lety do/z Istanbulu v březnu 2023.

Wizz Air nyní létá z Istanbulu na letiště Londýn Gatwick, do Budapešti, Londýna Lutonu a Iași. Turkish Airlines do Iași a na Luton nelétají, takže Wizz Air na těchto linkách Turkish Arlines nekonkurují.

Graf (viz graf 2) vývoje provozu pro cestující typu letiště-letiště (P2P) společnosti Wizz Air názorně ukazuje, nakolik přítomnost nízkonákladové nabídky stimuluje provoz. Například počet cestujících P2P do Budapešti se s nástupem Wizz Airu v dubnu ztrojnásobil a Budapešť se dostala na 9. místo na evropských linkách z hlediska počtu cestujících P2P a předběhla například Berlín.

Počet cestujících P2P Turskish Airlines se přitom takřka nezměnil, což dokládá, že Wizz Air „rozšířil koláč“, a nerostl na úkor tržního podílu Turkish Airlines. Navíc Turkish Airlines mají výhodu v tranzitním provozu.

Iași je dalším užitečným příkladem. V březnu cestovalo z Istanbulu do Iași pouhých několik stovek cestujících. Během měsíce od otevření přímé linky Wizz Airu dosáhl počet cestujících takřka 5000.

Příklad Istanbulu je nepochybně inspirativním příkladem pro další letiště. Přesto, že hlavní zákazník letiště, Turkish Airlines, rychle roste, Istanbul vidí další akceleraci svého růstu ve stimulaci nízkonákladové dopravy. (Foto: Wizz Air, A News, AeroportIst, planes.cz, graf: ACI World, Eurocontrol)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace