Italské úřady vyšetřují dominantní postavení Ryanairu

  • 22.09.2023 08:39

Italský Úřad pro hospodářskou soutěž (Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato, AGCM) zahájil vyšetřování společnosti Ryanair a jejího „dominantního“ postavení na italském trhu.

Úřad AGCM oznámil, že otevřel řízení proti Ryanair, „vedoucímu dopravci v pravidelné osobní letecké dopravě na vnitrostátních linkách a mezinárodních linkách z/do Itálie“. Úřad se domnívá, že Ryanair může využívat svého dominantního postavení v letecké dopravě k expanzi do oblastí nabídky jiných turistických služeb (hotelů, půjčoven aut, atd), a to na úkor cestovních agentur.

Podle údajů Úřadu pro civilní letectví (Ente Nazionale per l’Aviazione Civile, ENAC) přepravil Ryanair v roce 2022 z celkových 164,3 milionu leteckých cestujících v Itálii 45,6 milionu. Na dalších místech byly vloni Wizz Air (11,5 milionu cestujících), easyJet (11 milionů) a ITA Airways (10,3 milionu). Podíl Ryanairu na relevantním trhu tak činil 34,6 %.

Před pandemií v roce 2019 obsloužil na italském trhu Ryanair 40,5 milionu cestujících, přičemž na druhém místě byla Alitalia (21,7 milionu cestujících).

K vyšetřování se Ryanair vyslovil: „Vítáme vyšetřování italského antimonopolního úřadu, které jasně ukáže cestujícím, že si mají rezervovat služby přímo na stránkách ryanair.com, a to za nejnižší ceny na trhu.“ Mluvčí Ryanairu vyjádřil údiv, že Úřad pomíjí fakt, že ceny letenek Ryanairu na stránkách cestovních agentur jsou často až dvojnásobné proti ceně na stránkách  ryanair.com. (Foto: Reuters, Ryanair, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace