Letiště Praha zná své první nové destinace pro léto 2024

  • 23.08.2023 08:03

Ačkoli letní sezona 2023 ještě není ani u konce, cestovní kanceláře i pražské letiště už svou pozornost směřují k sezoně příští. Musí, pro rok 2024 si letiště Václava Havla stanovilo překonat metu 15 milionů odbavených cestujících. To je sice o dalšího zhruba 1,5 milionu více, než kolik očekává letos. Pořád je to však o 2,8 milionu méně, než v roce 2019, tedy posledním předcovidovém.

Čeští turisté, cestující na řecký ostrov Lesbos, budou mít poprvé od pandemie cestu zase o něco jednodušší. Po pěti letech vrátí přímé lety Praha – Mytiléna. Letiště Mytiléna – Odysseas Elitis je jedním ze čtrnácti řeckých letišť, která si pod svá křídla vzala německá společnost Fraport s cílem modernizace a rozšíření kapacity, přičemž v případě Lesbu šlo o jednu z nejvýraznějších změn. Byl postaven nový terminál, hasičská stanice a také přišlo nové rozvržení odbavovací stojánky. Stejně jako na ostatních řeckých letištích, která začal spravovat Fraport, byly i na Lesbos pořízeny tahače, díky kterým tam dopravní letadla mohou parkovat tzv. nose-in. To zefektivňuje celý odbavovací proces a zvyšuje kapacitu letiště.

Jedná se o druhý restart přímých letů Praha – Lesbos za posledních deset let. Už mezi roky 2016 až 2017 byly lety na ostrov přerušeny, kvůli migrační krizi z roku 2015, která měla za následek pokles poptávky. Obnoveny byly v roce 2018. Na dva roky, dokud nepřišla krize další.

Když jde o restarty, druhou šanci dostane také nové letiště u Káhiry (Capital International Airport, ICAO: HECP, IATA: CCP). Na něj měly lety z Prahy mířit už tuto sezonu, avšak cestovní kancelář plánů zanechala. Letiště je potřeba rozlétat, k srpnu 2023 na něj nemíří žádné linky.

Pražské letiště také doufá, že United Airlines v roce 2024 obnoví linku z letiště Newark v New Jersey. Ta byla v provozu jen v roce 2019 a utnula ji pandemie.

Připravil: Martin Bernict


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace