Wizz Air kvůli problémům motorů Pratt & Whitney začne škrtat lety z londýnských bází

  • 10.08.2023 07:26

Wizz Air v rámci svolávací akce vyhlášené Raytheon Technologies odešle do závodu k inspekci určitý počet motorů PW1100G letadel A321neo. V důsledku toho londýnské báze uzemní několik letadel a proto dopravce ruší v období září-říjen některé lety z Londýna Luton a Gatwick. Luton je hlavní bází Wizz Air UK, která vloni odbavila na 6 milionů cestujících. 

Raytheon Technologies vyhlásily svolávací akci problémových motorů GTF koncem června. Firma stáhne do závodu k inspekcím 200 motorů letadel A320neo a A321neo letos a asi 1.000 motorů příští rok. Wizz Air je v Evropě zdaleka největším provozovatelem letadel „neo“. Letadla “neo“ tvořila koncem června 53 % flotily Wizz Airu. Do konce hospodářského roku převezmou Wizz Air dalších 32 letadel A321neo, čímž podíl „neo“ technologie vyroste do 63 %. 

József Váradi, šéf Wizz Airu si minulý týden postěžoval, že dopravce má jen velmi málo informací o tom, kolik konkrétně motorů a kdy odešle do závodu a kdy je Wizz Air dostane zpět. Naštěstí část svolávací akce zasáhne do zimního období, kdy kvůli volnějšímu letovému řádu nebudou dopady na provoz tak citelné. Váradi ujistil akcionáře, že od Raytheon Technologies bude Wizz Air vymáhat „podstatné“ kompenzace.

Wizz Air provozují z Lutonu přes 20 letů denně a obsluhují přes 60 destinací, dalších asi 18 linek provozují z Gatwicku.

Cestující rušených letů bude Wizz Air kontaktovat. Konkrétní počet letů (a destinací) firma nesdělila. Cestujícím bude nabídnuta změna letu, vrácení peněz nebo voucher v hodnotě 120 % ceny rušené rezervace, který cestující může využít na dalších letech Wizz Airu.

(Foto: EU Claim, Daily Express, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace