První Turbolet pro Uzbekistan Airways má po dodávacím letu

  • 17.07.2023 17:33

V uplynulém týdnu odletěl z Kunovic směrem na Taškent první ze dvou strojů Let L-410UVP-E20 Turbolet, které si u českého výrobce letadel aerolinka z Uzbekistánu objednala. Dodávací let se uskutečnil s mezipřistáními v Bulharsku, Turecku, Arménii, Ázerbájdžánu a Turkmenistánu. Letadlo se na letišti Islama Karimova dočkalo i vodní slavobrány.

Vnitrostátní lety jsou v Uzbekistánu na vzestupu. Zatímco v první polovině roku 2022 jich proběhlo 3077, letos už šlo o 3200 letů. Nejde o významný, jako spíše symbolický nárůst.

Letouny řady L 410 jsou turbovrtulové, celokovové hornoplošníky, které vynikají svou schopností provozu v extrémních klimatických podmínkách. Jsou provozovány ve více než 60 zemích, na pěti kontinentech světa, přičemž největší část byla dodána do Ruska a dále pak do Afriky, Jihovýchodní Asie, Jižní Ameriky a do Evropy. Slouží pro civilní účely jak provozovatelům komerční letecké dopravy, tak i vládním agenturám, armádě (jako civilní letoun) nebo aeroklubům. Od roku 1969 bylo vyrobeno více než 1200 kusů.

Společnost Uzbekistan Airways se nachází v procesu obnovy leteckého parku. Starší Boeingy 757 a 767 nahrazují moderní letadla Boeing 787 a Airbusy řady A320neo. Ve flotile je momentálně 39 letadel, přičemž jejich průměrný věk dosahuje 10 let. Během letního letového řádu provozuje i linku do Prahy, která létá každou sobotu. Mimo to stroje v barvách Uzbekistan Airways přistávají pravidelně i na ostravském letišti, jedná se o nákladní lety.

Připravil: Martin Bernict


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace