British Airways pokutovány za klamavé a podvodné praktiky

  • 05.06.2023 13:00

Americké ministerstvo dopravy (DoT) vyměřilo British Airways pokutu ve výši 1,1 milionu dolarů za nekalé a podvodné praktiky vůči spotřebitelům, kteří uplatňují právo na kompenzace.

Úřad konstatoval, že v období od března 2020 do listopadu 2020 webové stránky dopravce instruovaly cestující, jak uplatnit nárok na kompenzace za zrušené či zpožděné lety. Od cestujících vyžadovaly zatelefonovat na call centrum. Cestující se však po řadu měsíců nebyli schopni na linku dovolat a svůj nárok uplatnit, neboť British Airways neposkytovaly adekvátní dostupnost telefonních linek.

Ministerstvo obvinilo Brtisih Airways, že neumožňovaly uplatnit nárok prostřednictvím internetu a poskytovaly zavádějící informace, které vedly cestující k požadavku na vouchery místo finanční kompenzace.

Ministerstvo eviduje na 1200 stížností cestujících, kteří ve stanovené lhůtě neobbdrželi od společnsoti kompenzace. Doplňuje, že kromě těchto stížností byly tisíce stížností uplatněny cestujícími přímo u letecké společnosti.

Ministerstvo shledalo, že British Airways tímto jednáním porušily americké zákony, a proto společnsoti vyměřilo pokutu ve výší 1,1 milionu dolarů.

British Airways (BA) se hájí, že z komunikace bylo cestujícím zřejmé, že požadují kompenzaci ve formě voucheru, nikoliv finanční kompenzace. Podle společnsoti „rozumní cestující nemohli být uvedeni v omyl“. Ve zmíněném období vyplatily BA zákazníkům transoceánských linek 40 milionů dolarů kompenzací.

Argument BA je přinejmenším necitlivý. Odůvodnění dopravce implikuje, že tisíce zákazníků, kteří si stěžují na praktiky BA, jsou „nerozumní“. Fakt, že společnost nezřídila možnost uplatnit nároky prostřednictvím webových stránek a zároveň nezajistila dostupnost call centra po dlouhé měsíce rozhodně není konzistentní se snahou BA prezentovat se jako přední letecká společnost poskytující zákazníkům prémiové služby.

Ministerstvo dopravy argumenty BA neakceptuje a na vyměřené pokutě trvá. BA proto musí do šesti měsíců zaplatit pokutu ve výši 550 000 dolarů a zbytek vyplatit ve formě kreditu cestujícím na linkách do/z USA, kteří se rozhodnou lety zrušit a nemají přitom nárok na kompenzace. (Foto: The Telegraph, BBC)  


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace