Skyline Express Airline: nová ukrajinská aerolinka, která povstala z popela Azur Air Ukraine

  • 29.05.2023 08:00

Nejen v Katovicích, ale i v dalších polských městech se začal na charterových letech objevovat bílý Boeing 757-300ER s imatrikulací UR-SLE (rok výroby 1999, výrobní číslo 29012). Jde o letadlo, které na konci minulého roku vyřadil německý Condor, u kterého létalo s registrací D-ABOE. A ještě zajímavější je současný provozovatel onoho letadla. Tím je totiž nově vzniklý dopravce z Ukrajiny jménem Skyline Express Airline, který vznikl na konci března 2023 a jeho flotila sestává prakticky za všech letadel Azur Air Ukraine, která zůstala od začátku ruského útoku na Ukrajinu v únoru 2022 uvězněná na letišti Boryspil v Kyjevě.

Na Boryspilu jsou tři Boeingy 767-300ER, tři Boeingy 757-300ER a po jednom Boeingu 737-800 a 777-300ER. UR-SLE je tedy momentálně jediný provozní stroj Skyline Express Airline, která ho převzala 18. května 2023. Formálně je pronajatý od turecké Mavi Gök Airlines (MGA). Tato turecká aerolinka má v brzké době zařadit do flotily minimálně ještě jeden další Boeing 757-300ER, který taktéž vyřadil německý Condor. To napovídá, že se flotila nového ukrajinského dopravce ještě rozroste.

Uzavřený ukrajinský vzdušný prostor donutil všechny ukrajinské dopravce se přeorientovat na jiné trhy. Někteří, jako SkyUp Airlines či Ukraine International Airlines, začali svá letadla buď pronajímat jiným aerolinkám (dva Boeingy SkyUp Airlines létaly minulé léto v barvách Smartwings ze základny v Bratislavě) anebo začali provozovat vlastní linky z letišť ve státech, které s Ukrajinou sousedí. Například SkyUp Airlines tak provozuje charterové lety z Řešova, Bukurešti či Kišiněva do Egypta.

Stejně tak i ukrajinské aerolinky specializující se na nákladní dopravu pokračují v provozu situaci na Ukrajině navzdory. Takovými jsou například Cavok Air či Constanta Airlines. Obě tyto aerolinky využívají pro potřebu údržby svých letadel služeb leteckých opraven na letišti ve slovenských Piešťanoch.

Připravil: Martin Bernict


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace