Air Baltic si pronajal letadlo už také od Smartwings, zatímco svá vlastní rozpůjčoval po Evropě

  • 27.04.2023 17:00

V úterý odpoledne odletěl z Prahy Boeing 737-700 imatrikulace OK-SWW (výrobní číslo 28254, rok výroby 2003) na lince Praha – Riga společnosti Air Baltic. V lotyšském hlavním městě po devíti dnech nahradil druhý Boeing stejného typu, který má Smartwings ve flotile, který u airBaltic létal od 17. dubna. Česká letadla budou cestující Air Baltic vozit i během května. Jedná se o tzv. ACMI pronájem, kdy stroj, posádka, údržba i pojištění jsou v gesci Smartwings. Není to poprvé, kdy obě aerolinky spolupracují. Stejný pronájem proběhl i na jaře minulého roku. S Air Baltic v minulosti spolupracovaly i České aerolinie. Jeden z Airbusů A319 byl po čas zimy 2013/2014 provozován na lince Riga – Abú Dhabí – Riga.

Air Baltic je lotyšská společnost založená v devadesátých letech, která v posledním desetiletí prošla zásadní transformací. Po vyřazení letadel od výrobců Boeing a De Havilland se z ní stal provozovatel ryze Airbusů A220. Ty však už delší dobu doprovází problémy s motory.

Na začátku měsíce jsme informovali, že Air Baltic si pronajme letadla také od Avion Express (4x A320), Danish Air Transport (2x A320), Cyprus Airways a Xfly. Naopak téměř desítku svých letadel momentálně pronajímá jiným evropským aerolinkám. Šest letadel SWISS (YL-AAR, YL-ABC, YL-ABF, YL-ABI, YL-ABM a YL-CSI), tři SAS Scandinavian Airlines (YL-AAV, YL-ABD a YL-CSG) a tři Eurowings (YL-CSE, YL-CSF a YL-CSM).

Připravil: Martin Bernict


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace