Airbus zvažuje partnerství s Embraerem

  • 24.04.2023 17:00

V roce 2020 Boeing odstoupil od ustavení společného podniku s komerční divizí společností Embraer. Společný podnik měl pomoci Boeingu rozšířit své portfolio a vytvořit protiváhu Airbusu A220. Boeing by navíc získal řadu vývojových pracovníků a cenné know how Embraeru. Embraer by zase získal prostředky na další rozvoj. Z transakce nakonec sešlo, neboť Boeing byl paralyzován uzemněním letadel 737 MAX a pandemií.

Nyní má zájem ustavit partnerství s Embraerem Airbus. To by z pochopitelných důvodů nezahrnovalo oblast civilních letadel, ale spíše letadel vojenských. Záměr potvrdil šéf divize pro obranu a vesmír společnosti Airbus Victor De La Vela.

Spolupráce by měla velký smysl, neboť Airbus by rozšířil své portfolio a zlepšil nabídku obranných technologií v době, kdy řada zemí zvyšují své rozpočty na obranu. Dnes nemá Airbus nic mezi letadly A400M a C295. Do této mezery by Embraer C-390 perfektně zapadl. Kromě toho by víceúčelový C-390 (KC-390) vhodně doplnil nabídku tankovacího a víceúčelového Airbusu A330 MRTT. Embraer by tak získal lepší přístup na některé trhy, rozsáhlou servisní síť a marketingovou a prodejní podporu.

Airbus v poslední době intenzivně kritizuje evropské instituce, které nabádá k daleko užší spolupráci na zbrojních programech. Upozorňuje na potřebu budovat evropskou strategickou autonomii. Naposledy šéf Airbusu Guillaume Faury apeloval na akcionáře společnosti dne 19. dubna.

Tlak Fauryho je plně v linii prezidenta Macrona, který intenzivně prosazuje strategickou nezávislost zemí Evropské unie na USA. Airbus i Francie dlouhodobě kritizují zejména Německo a některé další země EU, že v nákupu obranné technologie preferují dodavatele z USA. Německo je přitom jedním z akcionářů Airbusu. (Foto: Air Force Technology, Ministerstvo obrany, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



O. M. - nepřihlášený host (...231.2...)
25.04.2023 11:45

Ne, že by nás amíci taky neomezovali. Aero kupříkladu nemohlo uzavřít některé kontrakty, protože L-159 měly americkou avioniku a USA to zablokovaly z obavy, že by se letadla mohla dostat do rukou Rusům.

Radek - nepřihlášený host (...192.86...)
25.04.2023 07:30
Spolupráce v obraně

Když vidíme problémy s tím, jak Německo šílí kvůli Green Dealu, skoro rok bránilo vývozu Leopardů na Ukrajinu, když vidíme, jak Francie leze do zadku Číně a kope do USA, těžko se buduje spolupráce v obraně. Neustále nás budou omezovat v nasazení našich zbraní v našich zájmech kvůli svým momentálním zájmům. Navíc Evropa nemá stealth technologii, francouzské protitankové rakety jsou o 10 let za USA a Izraelem. kC-390 by s enám velmi hodil, snad ho koupíme.

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace