Švýcarský Tiger-Hunter putuje do Kanady

  • 31.01.2023 08:00

Velmi překvapivá zpráva přišla ze Švýcarska ohledně t.č. již uzemněného historického letounu „Tiger-Hunter“, který naposledy se předvedl švýcarské veřejnosti v loňském roce jak na oslavách Hunterverein Fest v Mollis (viz tento článek) tak i na akci Axalp 21, kdy v doprovodu letounů F/A 18 Hornet švýcarského letectva provedl naposledy průlet údolím Axalp-Ebenfluh (foto, foto a foto).

Aktuální situace je taková, že byl koncem listopadu úplně rozebrán a přeložen do kontejneru na námořní kontejnerovou loď a měl by být přepraven do Kanady. „Tiger-Hunter“ s registrací HB-RVV / ex J-4206 byl odkoupen společností Lortie Aviation, která v současné době provozuje cca 10 švýcarských Hunterů v Kanadě. Díky tomu, že letka Hunterů švýcarského letectva měla velmi nízký počet letových hodin, jsou pro Lortie Aviation velmi atraktivním nákupem. Vynikající stav těchto letounů lze přičíst nejen nízkému počtu letových hodin, ale také jejich perfektní údržbě. Lortie Aviation nasazuje tyto letouny jako tréninkové letouny pro různé vojenské letky. Švýcarské Huntery jsou v Kanadě modifikovány tak, že mají schopnost převzít úlohu protivníka pro dnešní moderní bojové letouny.

A aby švýcarská veřejnost, resp. hosté muzea FMA v Altenrheinu, mohli nadále obdivovat Huntera, bude do správy muzea FMA převzat Hunter z Royal Air Force (ex G-BWGL / N-321), který je nyní ve správě nadace Dutch Hawker Hunter Foundation. Tento Hunter však bude opatřen i tygřím nátěrem bývalého ex HB-RVV.

V současné době jsou ve Švýcarsku letuschopné pouze 2 letouny Huntery – jednomístný „Hunter-Papyrius“ HB-RVS / ex. J-4015 a dvojmístný „Amici Dell Hunter“ – HB-RVR / ex. J-4201. (Převzato od swiss-wings.ch + planes.cz)


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace