Američtí senátoři požadují vysvětlení debaklu Southwest

  • 15.01.2023 13:00

Patnáct senátorů za demokratickou stranu požádalo svým dopisem z 13. ledna šéfa aerolinky Southwest, aby problémy Southwest vysvětlil.

Senátoři jsou znepokojeni masovým rušením letů. Southwest ve dnech 27. až 29. prosince zrušil 7 500 letů, zatímco ostatní hlavní americké společnosti dohromady jen 1 077. V období od 21. prosince do 31. prosince zrušily Southwest 16 700 letů. Šéf Southwest se nejprve odvolával na zimní bouři, následně ale přiznal, že za problém je kolaps počítačového systému a neadekvátní procesy. 

Senátoři píší:„Zimní bouře Elliot narušila leteckou dopravu v celých Spojených státech a všechny společnosti dokázaly obnovit lety podle letových řádů během velmi krátké doby – kromě Southwest. Southwest musí přijmout veškeré kroky, aby se tento debakl již nikdy neopakoval.“

Upozorňují, že výpadek Southwest byl noční můrou cestujících, desetitisícům lidí zničil dovolené, když místo oslav čekali se svými rodinnými příslušníky u východů k letadlům na letištích. Někteří cestující strávili na letišti až čtyři dny.

Dopis obsahuje velmi konkrétní otázky, které se týkají např. softwaru, který zkolaboval. Software je starý několik desítek let a dlouhodobě vykazoval problémy. V době výpadku nebyl schopen zpracovat informace, kde se nacházejí letadla a posádky. Software byl dlouhodobě problémový a senátoři vyjadřují údiv, proč společnost neinvestovala do adekvátního softwarového zabezpečení. Senátoři vyžadují odpověď do 2. února a jmenovitě chtějí vědět, kdy Southwest přejdou na nový systém.

Senátoři se rovněž ptají, jak se zjevné provozní problémy společnosti projeví na výši ročních prémií vrcholového managementu společnosti.

Ještě předtím dne 29. prosince pohrozil ministr dopravy Pete Buttigieg společnosti Southwest, že iniciuje hloubkové šetření a prověří, jak se společnost postarala o cestující dotčené výpadkem.

Southwest odhadují ztráty způsobené výpadkem na až 825 milionů dolarů. Ztráta z konce roku znamená, že Southwest budou ve čtvrtém čtvrtletí ve ztrátě. (Foto: Time, CNBC, planes.cz)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace