Embraer pozastavil vývoj turbopropu

  • 15.12.2022 13:00

Embraer plánoval narušit takřka výsadní postavení ATR turbovrtulovým letadlem nového pokolení, které by na trh přineslo řadu inovací. V době zahájení vývoje firma vycházela z toho, že dnešní turbopropy odpovídají stavu technologií před 30 lety, což vytváří dobrý prostor pro uplatnění soudobých inovativních materiálů a postupů. Unikátní řešení mělo přinést cestujícím mimořádný komfort a provozovatelům vysokou efektivnost provozu.

Nyní společnost oznámila, že projekt pozastavuje. Podle výrobce není správná doba.

Ještě počátkem roku firma uváděla, že nový turboprop bude využívat řadu řešení a prvků z tryskových letadel E2 kombinovaných s novou turbovrtulovou pohonnou jednotku. Proti stávajícím turbopropům měl turbovrtulový Embraer nabídnout o 25 % vyšší kapacitu, o 15 % nižší provozní náklady a o 20 % vyšší cestovní rychlost.

Pozastavení projektu není způsobeno nedostatkem poptávky. Ve své prognóze 2022 Market Outlook výrobce odhadl potřebu turbopropů (TP) během 20 let na 2280 letadel. (Vizualizace: Embraer)


Fotografie k článku



Komentáře



Radek - nepřihlášený host (...192.86...)
16.12.2022 09:32
Důvody?

Není to tak překvapivé, u regionálních letounů je rozdíl ve spotřebě míň důležitý než u dálkových tryskáčů. Náklady na vývoj zbrusu nového turbovrtuláku i s motory, vrtulemi atd. plus náklady na certifikaci a linku pro sériovou výrobu jsou tak vysoké, že by cena letadel výrazně narostla - malý pokles nákladů na palivo se aerolinkám nevyplatí. Takže Embraer nemá na to, vrazit miliardy do vývoje letadla, když náklady se vrátí bůhví kdy a kdo ví jestli. Navíc malé tryskáče velkou část trhu ukously.

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace