Air India blízko podpisu na až 150 letadel Boeing 737 MAX

  • 14.12.2022 08:00

Podle indických sdělovacích prostředků má Air India podepsat v nejbližších dnech kontrakt na dodávku až 150 letadel Boeing 737 MAX. V listopadu šéf společnosti Air India potvrdil probíhající jednání. Odhaduje se, že Air India podepíše kontrakt na 50 letadel s opcí na až 100 dalších.

Kontrakt s Boeingem výrazně posílí postavení Boeingu na indickém trhu, který duopol považuje za nejrychleji rostoucí trh v následujících 20 letech. Hlavní konkurenční výhodou Boeingu je možnost rychle dadat velký počet MAXů, které má výrobce nyní v dlouhodobém uskladnění. Jedná se o tzv. „white tails“, tj. již vyrobená letadla, která v mezidobí ztratila původního zákazníka. Rychlá dodávka letadel je zásadní pro ambice pro Air India, která se potřebuje obnovit vedoucí postavení na domácích linkách, jemuž dnes dominují IndiGo.

Na dálkových linkách Air India čelí především intenzivní konkurenci leteckých společností ze Středního východu. Konkurovat těmto společnostem bude vyžadovat komfortní letadla a vysokou kvalitu služeb.    

Případný podpis kontraktu s Boeingem zdaleka neznamená, že Air India nepodepíše rovněž kontrakt s Airbusem. Společnost může potřebovat letadla A321neo a A321XLR na více kapacitní a dálkové linky.  

Analytici očekávají, že v dohledné době uzavře Air India kontrakt na až 400 letadel, z nichž stovka budou letadla širokotrupá.

Výběrové řízení na širokotrupá letadla probíhá paralelně s výběrovým řízením na letadla jednouličková. Paradoxně zde má výhodu Airbus, který si uvolnil výrobní sloty A350, které původně byly alokovány pro Qatar Airways a Aeroflot. Pokud United (podle předpokladů) zruší objednávku 40 letadel A350, bude mít Airbus relativně široký prostor k nabídce relativně krátkých dodacích lhůt pro Air India.

Kromě toho Air India investuje stovky milionů dolarů do obnovy a modernizace interiéru svých Boeingů 777.  (Foto: Business Today, Khaleej Times, planes.cz)  


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Martinique_ (...5.69...)
14.12.2022 12:55
White tails

Letadly, které by se daly označit za "white-tails" je i velká většina, téměř všechny 737 MAX 8, které Boeing nestihl dodat českému Smartwings po 12. březnu 2019, kdy byl vydán zákaz letů 737 MAX v Evropě a později i v dalších částech světa. Všechny tyto white-tails po Smartwings si vzal pod svá křídla kanadský Flair. Pořád však v Boeing Field zůstávají tři 737 MAX 8 na českých registracích - OK-SWU, OK-SWV a OK-SWX. Schválně, kde skončí, jestli třeba právě u Air India :-)

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace