Emirates vidí za přerušením programu 777X problémy motorů GE9X

  • 03.12.2022 17:00

Prezident Emirates sir Tim Clark, známý svými otevřenými komentáři, vyjádřil názor, že skutečným důvodem za pozastavením vývoje Boeingů 777X jsou problémy motorů GE Aerospace GE9X.

V interview pro Aerotime zmínil problémy motorů během říjnových zkoušek. Jeden z motorů byl vrácen výrobci, který slíbil informovat o svých zjištěních 6. prosince. Program 777X by měl být obnoven v létě 2023, což samozřejmě do značné míry závisí na situaci s motory.

Emirates se problém 777X týká mimořádně bolestně, neboť jsou s objednávkou 115 letadel největším zákazníkem typu. Objednávky od tří aerolinek ze Středního východu přitom tvoří 2/3 všech zakázek na typ 777X. Boeing zatím nezískal ani jedinou objednávku z domácího trhu.

První dodávky letadel slibuje Boeing po několika odkladech na konec roku 2024 / začátek roku 2025. Tim Clark se však netají přesvědčením, že tento termín nemusí být konečným. Prozatím předpokládá léto 2025. Více než pětileté zpoždění proti původním plánům je pro letecké společnosti s velkým počtem objednaných letadel problém, protože nejistota okolo termínu dodávek činí jakékoliv plánování velmi složitým.

Konkrétně Emirates jsou nuceny dodatečně investovat do nákladných úprav Airbusů A380, které zůstanou ve službě déle, než se původně plánovalo. Odtud také frustrace Tima Clarka.

Motory GE9X byly certifikovány FAA v roce 2020 a program jejich zkoušek byl oficiálně ukončen koncem loňského roku. (Foto: GE, New Atlas, Aviation Week, Boeing)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace