Šéf Motor Sič obviněn z vlastizrady

  • 25.10.2022 17:00

83letý šéf společnosti Motor Sič Vjačeslav Boguslajev byl zadržen tajnou bezpečností Ukrajiny (SBU) a obviněn z vlastizrady a kolaborace s Ruskem. Boguslajev byl převezen ze Záporoží do Kyjeva. Je obviněn, že závod dodával přes embargo Rusku náhradní díly pro bojové vrtulníky. Zadržen byl také šéf odboru zahraničního obchodu Motor Sič.

Boguslajev je nositelem vyznamenání Hrdina Ukrajiny. Informaci přineslo zpravodajství Ukrinform.

V pondělí se zaměstnanci Motor Sič obrátili k prezidentu Zelenskému, aby Vjačeslava Boguslajeva osvobodil a zprostil obvinění, která považují za absurdní. Petice uvádí, že Boguslajev zasvětil celý život Ukrajině a závodu Motor Sič a spolu s ostatními zaměstnanci riskuje každý den život v závodě, který je pravidelně ostřelován ruskou armádou. Boguslajevovi se podařilo během posledních 30 let nejenom udržet výrobce při životě, ale i zachovat jeho konstrukční a výrobní schopnosti.   

Ruská korporace Rostech uvádí, že veškerá spolupráce s Motor Sič byla ukončena v roce 2014.

Motor Sič se sídlem v Záporoží zajišťuje výrobu, opravy a údržbu leteckých motorů. Svého času se jednalo o jednoho z největších výrobců leteckých motorů na světě. Společnost byla založena v roce 1907.

Do roku 2014 bylo hlavním odbytištěm Motor Sič Rusko. Embargo na vývoz motorů a služeb ruským zákazníkům vyhlášené v roce 2014 uvrhlo výrobce do krize. To přinutilo Motor Sič rozvíjet export do Číny, což narazilo na odpor Spojených států, které žádaly vývoz vojenských technologií Číně zastavit.

V březnu 2021 proto ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rozhodl výrobce motorů znárodnit a vytěsnit čínské privátní investory Skyrizon a Xinwei Group. Čínský podíl v Motor Sič se odhaduje okolo 75 %, přičemž údaje o podílu čínských společností Skyrizon a Xinwei Group v Motor Sič se rozcházejí. Sporný čínský podíl v Motor Sič sloužil jako záruka půjčky od Čínské banky pro rozvoj.

Společnost Skyrizon podala vloni na Ukrajinu žalobu u mezinárodního soudu v Haagu a požaduje jako kompenzaci za porušení investiční smlouvy a poškození svých vlastnických práv 4,5 miliardy dolarů.

Spory o vlastnictví výrobce se táhnou již asi šest let. (Foto: Motor Sič)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace