USAF schválilo Boeing KC-46A Pegasus pro nasazení v globálních misích

  • 21.09.2022 17:00

Americké letectvo schválilo víceúčelová a tankovací letadla KC-46A Pegasus pro nasazení do globálních operací, a to přesto, že zatím nejsou vyřešeny všechny problémy této platformy. Velitelství Air Mobility Command (AMC) tak rozhodlo po intenzivním ověřování letadla. Schválení zahrnuje i nasazení v bojových operacích.

Pro transportní úkoly byl letoun schválen pro celosvětové nasazení velitelstvím US Transportation Command již v červnu.

Letectvo připomnělo, že Boeing musí stále vyřešit řadu nedostatků. Týká se to zejména systému pro sledování a řízení ráhna pro doplňování paliva RVS (remote viewing system). Při určitém osvětlení systém nefunguje adekvátně. Dalším problémem ráhna je jeho vysoká tuhost, která je problémem při tankování lehčích letadel, jako jsou Fairchild-Republic A-10 a Lockheed Martin F-16.

Boeing předloží letectvu prototyp nového tankovacího ráhna ke zkouškám v roce 2023. Odstraněny musí být rovněž některé softwarové závady.

Boeing v posledních letech podepsal řadu kontraktů (včetně kontraktu na KC-46A) za pevnou cenu FFP (firm-fixed-price). To znamená, že veškeré nedostatky musí Boeing vyřešit na vlastní náklady. Musí také absorbovat zvýšené ceny subdodavatelů, inflaci, atd.

Kromě četných technických nedostatků byly dodávky KC-46A o několik let opožděny. Boeing vyplatil letectvu v kompenzacích asi 5 miliard dolarů, což spolu s vyššími náklady na vývoj a dodatečnými náklady na odstranění nedostatků způsobuje, že program KC-46A je pro Boeing ztrátový.

Civilní šéf letectva Frank Kendall uvedl, že KC-46A byla „velmi palčivá zkušenost“. (Foto: Aérocontact, Defense Blog)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace