Přes rychlý růst výnosů zůstávají ztráty airBaltic vysoké

  • 18.09.2022 17:00

Společnost airBaltic přepravila za první pololetí 1,3 milionu cestujících, což je v meziročním srovnání nárůst na čtyřnásobek. I přes takto vysoký nárůst počtu přepravených cestujících (a výnosů) zůstávají ztráty společnosti v podstatě na stejné úrovni, jako byly v loňském roce. Společnost air Baltic Corporation AS je z 97,97 % vlastněna Lotyšskem a dlouhodobě hospodaří se ztrátami.

Výnosy společnosti dosáhly za první pololetí 191 milionů eur, což představuje meziroční růst o 270 %. Společnost hospodařila se ztrátou 59,3 milionu eur. V loňském roce činily ztráty prvního pololetí 61,5 milionu eur. To znamená, že přes růst výnosů o 270 % se ztráta snížila o pouhá 4 %.

Společnost vysvětlila tuto situaci zejména dopady vojenského konfliktu na Ukrajině a některými dalšími faktory, jako např. růstem cen paliva a logistickými problémy.

I přes zmíněný problém pokračují airBaltic v agresivním růstu svého leteckého parku. Společnost má pevnou objednávku na 50 letadel Airbus A220-300, z nichž 36 již převzala a provozuje. Asi třetinu letadel pronajaly airBaltic jiným společnostem.

Vzhledem k tomu, že konflikt na Ukrajině bude zjevně dlouhodobý, je otázkou, jak chtějí airBaltic dosáhnout zisku. Firma nezveřejnila odhad výsledků na celorok.

Firma založená v roce 1995 přepravila 31. srpna svého 50miliontého cestujícího, který cestoval z Rigy do Vídně. (Foto: travelfree.info, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace