Michael O’Leary: éra letenek za 10 eur skončila

  • 14.08.2022 17:00

Šéf Ryanairu Michael O’Leary (více zde) je přesvědčen, že rostoucí náklady domácností přivedou více cestujících k nabídkám nízkonákladových dopravců.

Zároveň však z trhu zmizí ikonické nabídky Ryanairu za 0,99 eur či 9,99 eur, prohlásil O’Leary pro BBC Radio 4. Rostoucí inflace, vysoké ceny paliva a dopady konfliktu na Ukrajině to neumožňují.

Průměrná cena letenek Ryanair ze 40 eur (v roce 2021) vyroste na dalších pět let na zhruba 50 eur.

Vlivem nedostatečné nabídky a vysoké poptávky přitom během léta vyrostly ceny letenek v Evropě a v USA meziročně v průměru asi o třetinu. Letenky do některých destinací přitom vyrostly až o 250 %.

Nejedná se přitom o hypotetické případy, které se našeho trhu netýkají. Konkrétně pro Prahu budiž příkladem enormního nárůstu cen zpáteční letenka Praha-Kutaisi-Praha, kterou v červenci a počátkem srpna Wizz Air prodával za více jak 16.000 Kč, nebo zpáteční letenky Ryanairu do/z Londýna, jejichž ceny se v některých termínech přiblížily k 20.000 Kč, a to za „holou“ letenku bez doplňkových služeb.  

O’Leary předpokládá, že i přes rostoucí tlak na rodinný rozpočet budou lidé chtít cestovat. Očekává, že vysoké ceny letenek a snížení disponibilního příjmu způsobí, že služby nízkonákladových společností budou preferovanou volbou, zatímco letenky tradičních společností budou luxusním zbožím.

Ryanair v době, kdy chybí personál, stávkuje se a letiště mají vážné provozní problémy, si vede velmi dobře a výrazně lépe než konkurence. V červenci podle údajů OAG bylo 60,9 % letů dochvilných a zrušeno bylo 1,2 % letů.

Za první pololetí zrušila skupina Ryanair pouze 0,3% letů, což je o řád lepší výsledek než vykazují např. easyJet a British Airways. (Foto: bbc.com)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace