easyJet skončil čtvrtletí se ztrátou. Výhled na toto čtvrtletí je však pozitivní

  • 28.07.2022 17:00

easyJet zveřejnil 26. července 2022 výsledky za třetí čtvrtletí hospodářského roku 2022. V období duben-červen vykázala společnost ztrátu 114 milionů GBP. To je podstatné snížení ztráty proti 318 milionům GBP ztráty v loňském roce. Ke ztrátám výrazně přispěl chaos na evropských letištích a s tím související dodatečné náklady. Akcie společnosti po publikaci výsledků vzrostly o 5,34 %.

Výnosy společnosti dosáhly 1,76 miliardy eur. Na výsledcích společnosti se negativně podepsal chaos na letištích. Výši ztrát způsobených situací na letištích vyčíslila společnost na 133 milionů GBP.

Společnost těžila z výhodné fixace ceny paliva. Firma kupovala letecké palivo za 726 USD/MT proti tržní ceně 1.213 USD/MT. 

V úterý šéf společnosti Johan Lundgren zopakoval, že společnost přežije a přežije jako samostatná. Zároveň kritizoval tvrzení šéfa Ryanairu Michaela O’Learyho, že easyJet bude pohlcen svým konkurentem. Poté, co se Wizz Airu nepodařilo získat easyJet, O’Leary spekuloval, že společnost bude pohlcena buď British Airways nebo Air France. Wizz Air je v danou chvíli zjevně mimo hru, neboť dopravce má více jak plné ruce práce zvládnout své vlastní problémy.  

easyJet v daném čtvrtletí obsloužil celkem 22 milionů cestujících při využití sedaček 88 % a uskutečnil 140 tisíc letů. Počet přepravených cestujících je zhruba sedminásobný proti stejnému období roku 2021. Úroveň zotavení (ve srovnání se stavem před pandemií) dosáhla 87 %. Výsledek by byl pochopitelně lepší, pokud by provoz nebyl komplikován problémy na letištích.

Pozitivním je skokový nárůst výnosů (a zisku) za prodej doplňkových služeb, a to o 55 % proti stejnému období před pandemií.

Výhled na čtvrté čtvrtletí je velmi pozitivní. Ještě před začátkem čtvrtletí (1. července 2022) cestující rezervovali již 71 % kapacit, přičemž zisk z prodeje je díky vysokým cenám letenek o 13 % vyšší proti hospodářskému FY2019. Společnost předpokládá dosáhnout 90% zotavení.

Na poslední čtvrtletí hospodářského roku má easyJet zajištěnu cenu paliva na úrovni 83 % celkové plánované spotřeby, a to za 705 USD/MT.

V letošním roce klesla cena akcií easyJetu o 35 %, Ryanairu o 33 %. Wizz Air letos propadl o 55 %.   

Prezentace výsledků easyJetu je zde.  (Obr.: easyJet) 


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace