Generální ředitel IATA označil vedení Heathrow za „bandu idiotů“

  • 21.07.2022 13:00

Do kritiky letiště Heathrow, které se adekvátně nepřipravilo na období po pandemii, se ve Farnborough v pondělí ostře pustil šéf organizace IATA Willie Walsh. Je tak další, z významných šéfů odvětví, který podrobil management letiště kritice.

Walsh kritizoval Heathrow, že nezvládlo poptávku, a to i přes veškerou podporu, které se letišti dostalo od britského regulátora CAA. Měl tím na mysli finanční podporu ve výši 300 milionů liber. Vedení letiště se koncentrovalo na regulatorní agendu a zatím totálně podcenilo prognózy poptávky. Walsh nevidí žádný objektivní důvod, který by letišti bránil dostatečně se připravit a selhání proto považuje za neomluvitelné.

Letiště s cílem dostat chaos pod kontrolu stanovilo do 11. září (datum nevybráno zrovna šťastně) strop počtu odbavených cestujících na 100 000 denně a požádalo aerolinky, aby s okamžitou platností zastavily prodej letenek na léto.

Walsh konstatoval, že „vedení letiště je banda idiotů, kteří neví, jak letiště řídit“. Management letiště zná přitom velmi dobře ještě z doby, kdy řídil skupinu IAG. Součástí IAG jsou British Airways, největší zákazník Heathrow.

British Airways ještě před vyhlášením kvóty dobrovolně vyškrtalo kvůli kapacitním problémům z letošního letového řádu na 30 tisíc letů.

Letiště ještě nedávno tvrdilo, že k zotavení provozu dojde až v roce 2026 či 2027. Na letošní rok plánovalo Heathrow 44,5 milionu odbavených cestujících, přičemž nedávno svůj odhad zvýšilo na 50,4 milionu. (Foto: IATA)


Fotografie k článku



Komentáře



petrp (...160.6...)
22.07.2022 09:06

Já se domnívám, že Praha nemá koho táhnout mimo lowcostů.
Nemáme tu dopravce , silného dopravce, člena nějaké smysluplné aliance, aby se tu vytvořil přestupní HUB.......Víden i Waršava to dala, Praha ne.

Michal - nepřihlášený host (...80.24...)
21.07.2022 18:23
Prg airport

V Londýně to dělaj blbě a možná by se měl už někdo rozepsat o tom že v Praze taky. V podstatě do Prahy nikdo nový nelétá. Flyr po pár měsících končí, arabský společnosti Flynas a Jazeera jsou dotovaný plus levný palivo tak ke jim celkem jedno jak se lety vyplácí. Pro mě je velký zklamání zanedbání severoamerického trhu. Tam se nikdo nesnažil udělat pobídky, zase rozjet kampaně a reklamy na Prahu tak jak byla v NYC metrů a jinde.

Bogdan - nepřihlášený host (...76.77...)
21.07.2022 16:10

Ona ta stupidita provází vedení většiny letišť. V Praze před covidem taky vesměs arogance a povýšenost. Při covidu klasická propouštěcí anabáze a teď sedí a bojí se sezóny. :D Akorát v PRG ten nárůst provozu bohužel není tak výrazný, protože z nějakého důvodu aerolinky netáhne...
Je to způsobené hlavně tím, že letiště se měly relativně dobře a vedení mělo pocit "nepotopitelnosti". Bohužel tenhle přístup občas prohnívá i do nižších pater. Škoda mluvit.

O. M. - nepřihlášený host (...231.2...)
21.07.2022 13:45

Postavil si hospodu u silnice na Písek, ale chodili mu tam lidi... :-) Nebo spíš :-( ?

Celkem 4 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace