Nizozemí nahradí Herculesy pěticí Embraerů C-390

  • 20.06.2022 17:00

Embraer zaznamenal výrazný úspěch, když získal od nizozemské vlády zakázku na pět transportních letadel (K)C-390M pro Royal Netherlands Air Force (RNAF). Letadla nahradí dosluhující letadla Lockheed Martin C-130H/C-130H-30. Celková pořizovací cena letadel (včetně služeb) se odhaduje od 1 do 2,5 miliardy eur. Vláda rozhodnutí oznámila 16. června. Dodávky budou zahájeny v roce 2026.

Poté, kdy brazilské letectvo z důvodů omezeného rozpočtu své zakázky proškrtalo, je to pro Embraer důležité vítězství. A samozřejmě velmi významná reference pro další země NATO. Pro C-390 se již v NATO rozhodlo Maďarsko (2 stroje) a Portugalsko (5 letadel).

KC-390 byl počátkem června prezentován v České republice na nezávazné ukázce pro ministerstvo obrany na letišti v Pardubicích. Česko aktuálně zvažuje modernizaci transportního letectva. Na vývoji letadla se podílelo Aero Vodochody.

RNAF nepředpokládá využití letadel pro doplňování paliva za letu, neboť pro tento účel sdílí s některými dalšími zeměmi (včetně ČR) Airbusy A330 MRTT.

Stávající Herkulesy RNAF jsou staré od 27 do 44 let a armáda upozorňuje na rostoucí problémy s nasazením dosluhujících letadel. Vláda přihlédla k tomu, že minimální roční výkony pětice C-130H vzrostou ze stávajících 2700 hodin na 4000 hodin. Vyšší plánovaná potřeba reflektuje nejistotu okolo stability ve východní Evropě po ruské invazi na Ukrajinu.

Rozsáhlá analýza nizozemského letectva dokládá, že C-390M je výhodnější než C-130J, a to včetně nižších provozních nákladů. Čtveřice Embraerů dokáže nalétat tolik, kolik pětice Herkulesů. Pátý Embraer pokryje perspektivní růst potřeb. (Foto: tvd.im, planes.cz)  


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace