Švédsko couvá z problémové společnosti SAS

  • 08.06.2022 08:00

Švédský ministr obchodu a průmyslu Karl-Petter Thorwaldsson v úterý na tiskové konferenci uvedl, že stát sice pomůže společnosti SAS Scandinavian Airlines v restrukturalizaci, ale nový kapitál ztrátové aerolince neposkytne. Ministr připomněl, že stát poskytl k překlenutí koronavirové krize společnosti pomoc ve výši 8,2 miliardy švédských korun. Podíl státu se přitom podle ministra „se vší pravděpodobností“ sníží. Švédsko drží ve společnosti 21,8 %.

Pro zadluženou společnost hospodařící s vysokou ztrátou, které se doposud nepodařilo potřebným způsobem snížit náklady, je to špatná zpráva. Podle některých analytiků je společnost na hraně bankrotu. Od začátku roku klesla hodnota společnosti na polovinu (viz graf).

Před týdnem SAS oznámily špatné výsledky za posledního čtvrtletí. Firma hospodařila se ztrátou (EBIT) 1,6 miliardy švédských korun, což je asi 3,8 miliardy korun. Náklady dopravce jsou přitom vyšší než u porovnatelné konkurence. Dopravce bude podle odhadu potřebovat v rámci restrukturalizačního programu SAS Forward kapitálovou injekci ve výši okolo 3 miliard dolarů. (Foto: Routes Online, planes.cz)  


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace