Aviatická pouť - resumé

Na nadcházejícím posledním víkendu května roku 2022 se bude v Pardubicích konat 30. výroční Aviatická pouť. Pro tuto akci je připraven velmi bohatý program – pozemní ukázky včetně statických stojánek (viz zde), dále dynamické letecké ukázky (viz zde) a společně s touto Aviatickou poutí také v centru města Májové dny v Pardubicích, které budou zahájeny přistáním letounu Spiftire dne 26. května 2022 na Třídě míru u památníku Jana Kašpara (více zde).

Z tiskové prezentace ze dne 24. května 2022 uvádíme tyto informace:

Mezi nejzajímavější dynamické letecké ukázky, které budou předvedeny na Aviatické pouti, budou patřit:

  • Prémiový let letounu Sea Fury pilotovaný Danem Griffithem (přikládáme i fotografie z jeho příletu do Pardubic včetně videa - tímto děkujeme P.C. za poskytnutý materiál)
  • Prémiový let tetounu Miles M-14A Magister Mk.I, který byl nedávno přepraven z Anglie do Čech a bude lítat pod hlavičkou RAF Czechoslovakia (Richard Santus)
  • Prémiový let letounu C-11 pro veřejnost na Aviatické pouti (vloni veřejnost nebyla připuštěna k přímé účasti na leteckých akcích Aviatické poutě)
  • Akrobacie s vrtulníkem Bo-105, unikátně bude pilotován rekordmanem Felixem Baumgartnerem, který je znám především díky svému „skoku ze stratosféry“

Na tiskové prezentaci se k této události vyjádřili i někteří zástupci z organizačního výboru Aviatiacké poutě, citujeme z tiskové zprávy:

„I přes složitější podmínky jsme i letos připravili bohatý program. Ten bude po oba dny identický a potrvá pět a půl hodiny,“ říká Jan Rudzinskyj z organizačního štábu Aviatické pouti. „Letový program začneme již v 11.30 vzletem legendárního Blériotu, kterým připomeneme prvního českého aviatika a pardubického rodáka Ing. Jana Kašpara. Na tuto ukázku naváže jeho současný pokračovatel, přední světový pilot a instruktor v pardubickém Centru leteckého výcviku Martin Šonka, který předvede akrobacii na cvičném Zlinu Z-142 CAF. Právě na těchto strojích začínají vojenští piloti, sloužící později třeba na Gripenech, jež budou pochopitelně také součástí programu. Jako kontrast s touto moderní proudovou technikou budou moci diváci porovnat ukázku historického proudového stroje MiG-15UTI. Nebude chybět skupina Flying Bulls Aerobatic Team, která poněkud netradičně vystoupí ve dvojici, ale pro diváky to bude zase trochu jiné pojetí skupinové akrobacie. Pochopitelně se předvedou i další piloti z CLV se současnou i historickou technikou. Z té historické se bude jednat o cvičná letadla Z-381, C-11 a vrtulník Mi-2. Právě historickým strojům je vždy v programu Aviatické pouti věnován dostatek prostoru a nejinak tomu bude i letos. Určitě nezklame skupina letadel s rudými býky na trupu a diváky je netrpělivě očekávána i česká premiéra letadla Sea Fury v pilotáži špičkového pilota Dana Griffitha. Na pardubickém nebi se představí také dvoumotorový Lockheed Electra, ale i cvičný dvouplošník Boeing Stearman z druhé světové války. Ze stejné kategorie letadel budou i dvouplošníky de Havilland DH.82A Tiger Moth a premiérově i dolnoplošník Miles M.14A Magister. Nesmíme zapomenout ani na varianty cvičných letadel Bücker Jungmann.

K správným leteckým dnům vždy patří akrobacie, proto se ještě v jedné ukázce představí Martin Šonka, tentokrát se svou novou Extrou NG. S obdobným typem létá i další světový pilot Petr Kopfstein. Oba dva návštěvníkům Aviatické pouti předvedou na nebi současné pojetí letecké akrobacie a nebude chybět ani autogramiáda. Ve výčtu dalších čísel by se dalo pokračovat, ale o tom, jak pestrý program jsme připravili, se nejlépe přesvědčí již tento víkend návštěvníci Aviatické pouti,“ dodává Jan Rudzinskyj.

Mezi statickými ukázkami bude patřit beze sporu prémiové představení WRIGHT FLYER III, který je jedinnou letuschopnou replikou letounu, který se dne 17. prosince 1903 navždy zapsal do historie letectví.

V kombinovaných ukázkách budou předvedeny různé události, a to:

  • 1. světová válka – zapojí se celá řada historických letounů od Caudrona, přes Fokker D, Morane, Nieuporty až po Pfalze, budou předvádět nebeský souboj.
  • 2. světová válka – Sea Fury Hawker
  • záchranná akce dle světoznámého filmu M.A.S.H. s vrtulníkem Bell-47

Pardubické letiště bude návštěvníkům otevřeno ve dnech 28. a 29. května vždy od 8.00 hodin a vedle letových ukázek na ně čeká i bohatý pozemní program. Ten startuje v 10:00 hodin a obsahuje toho opravdu hodně. Zajímavou novinkou se jistě stane prezentace letových simulátorů Virtuální letecký svět „DCS World“. Tam návštěvníci názorně uvidí, jak se létá se simulátory, a budou moci získat nové zkušenosti. Připravena je pestrá směsice letounů, se kterými bude možné podniknout virtuální vyhlídkový let nad libovolnou krajinou. Tradiční výstavu vojenské techniky Armády České republiky doplní ukázka dronů systému BRUS z Vojenského technického ústavu. Pro malé i velké budou připraveny nejen precizní RC modely kamionů, ale i skutečné vyprošťovací speciály. Atmosféru leteckého dne vhodně doplní pohodová swingová hudba spojená i s ukázkami tanců. Vše proběhne v rámci několika vystoupení, které budou průběžně probíhat již od 10.00 hodin. Další novinkou v letošním programu, která potěší oko, poškádlí chuťové buňky a nasytí žaludek se stane AIR FOOD Festival – gastro setkání foodtrucků a všech příznivců dobrého jídla a pití.

Pro pravidelné návštěvníky Aviatické pouti zde dochází k několika velmi zásadním změnám oproti tehdejšímu konání akce:

  • Veřejné parkoviště již nebude na „chrudimské výpadovce“, ale v prostorách dostihového závodiště;
  • pro držitele vstupenek VIP 2 v prostorách mezi terminálem Pardubice a vojenským prostorem;
  • pro významnější hosty (VIP 1) je určeno parkoviště přímo ve vojenském prostoru
  • blížší detaily jsou uvedeny na stránkách Aviatické pouti - zde

Pro návštěvníky, kteří se dopravují po železnici, bude opět v provozu posílené vlakové spojení mezi stanicemi Pardubice hl.n. a Pardubice závodiště přes Rosice n. Labem, a to i historickou vlakovou soupravou Hurvínek – M 131, která před epidemií CoViD-19 každoročně zajištovala přepravu k dostihovému závodišti. Od dostihového závodiště bude připravena speciální souprava, která bude zajíždět do prostoru vojenského letiště před vstupem na akci Aviatické pouti (více zde).

I Dopravní podnik města Pardubice bude mít připravenou posílenou přepravu na trase Letiště – Závodiště – Hl. nádraží (st. č. 2) – Autobusové nádraží – Palackého – K Polabinám - Masarykovo nám. – 17. listopadu – Jana Palacha – Domov mládeže – Teplého – Dopravní podnik – Závodiště – Letiště. (více zde).

Ostatní informace naleznete na stránkách akce. (Foto - Petr Chládek, Jiří Břicháček, planes.cz)



Fotografie k článku



Související kategorie

Komentáře



Tom - nepřihlášený host (...135.27...)
25.06.2022 21:46
C-11

Jako vždy komedie pro komedii a lez

RenierX (...85.25...)
27.05.2022 06:47
Prémiový vs. premiérový

Tím se to ovšem vysvětluje.

RenierX (...85.25...)
27.05.2022 06:43
Prémiový let letounu C-11 pro veřejnost na Aviatické pouti?

Já ho tam viděl létat i v roce 2019.

Celkem 3 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace