Letadla Aeroflotu a S7 Airlines získaly Turkish Airlines

  • 27.05.2022 08:00

Turkish Airlines převezmou přímo ze závodu v Toulouse letadla Airbus 350-900 původně objednaná Aeroflotem. Kvůli západním sankcím je nelze předat původnímu zákazníkovi. Prvním z nich je bývalý stroj VP-BXS, který narychlo a jen částečně získal barvy společnosti Turkish Airlines (foto 1), u které bude létat s imatrikulací TC-LGI.

V krátké době budou následovat ještě další tři exempláře (VP-BYB, VP-BYE, VP-BYH), z toho dva přímo ze závodu a další, který byl uložen Airbusem k dlouhodobějšímu parkování v Châteauroux a v polovině května přeletěn zpět do Toulouse. Během roku mají Turkish Airlines převzít ještě další dva exempláře. Celkem tak získají šest „aeroflotovských“ A350-900.

Pozoruhodné je, že Turkish Airlines si objednaly tato letadla počátkem května, a to poté, kdy začátkem roku svou objednávku na A350 naopak zkrátily. Letadla budou dodána s kabinou v konfiguraci Aeroflotu, což posiluje spekulace, že Turkish Airlines mohou letadla poskytnout Aeroflotu na subleasing.

Předání nových A350 společnosti Turkish Airlines je nepochybně zklamáním pro Lufthansu, která opakovaně vyjádřila o tato letadla intenzivní zájem. Spekulovalo se rovněž, že Airbus „osladí“ okamžitou dodávkou A350-900 svou nabídku pro Air India.

Dalšími „ruskými“ letadly, která půjdou k Turkish Airlines, jsou Boeingy 737 MAX 8 původně objednané S7 Airlines. Letadla zajištěná leasingovou společností BOC Aviation bude u Turkish Airlines provozovat AnadoluJet. Celkem se může jednat až o osm letadel, z toho přinejmenším pět bude dodáno v letošním roce (TC-LAG, TC-LAH, TC-LAI, TC-LAJ a TC-LAK). První z nich bylo předáno s imatrikulací TC-LAG v barvách S7 Airlines, a to se zakrytým logem a označením S7 Airlines. Letadla budou zbavena obchodní třídy a rekonfigurována na standard pro 189 cestujících.

Letadlo přiletělo do Istanbulu (ISL) dne 21. května ze Seattlu (BFI) s mezipřistáním v Goose Bay (YYR) a Reykjavíku (KEF). (Foto: frequentflyers.ru, Preston Fielder)   


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace