České vrtulníky pro Ukrajinu

  • 25.05.2022 17:00

Na virtuální schůzce kontaktní skupiny o Ukrajině ministr obrany USA Lloyd Austin a generál Mark Milley mimořádně ocenili rozhodnutí Dánska poskytnout Ukrajině protilodní rakety Harpoon. Vzhledem ke komplikující se situaci okolo Oděsy jde o mimořádně aktuální pomoc.

Specificky byl vyjádřen rovněž vděk České republice, která se rozhodla darovat Ukrajině (kromě jiného) i vrtulníky. Informace sice neuvádí, které vrtulníky konkrétně, lze však soudit, že se jedná o Mi-24. Celkem 11 vrtulníků Mi-17 již předaly Ukrajině Spojené státy. Jedná se o vrtulníky, které byly dříve pořízeny pro potřeby afghánské kampaně.

Dodávky zbraní z éry SSSR mají pro Ukrajinu vysokou hodnotu, neboť ukrajinská armáda je schopna tyto zbraně rovnou nasadit do bojových operací.

Spojené státy poskytly Ukrajině vojenskou pomoc ve výši 4 miliard dolarů. Dne 9. května podepsal prezident Biden zákon o Půjče a pronájmu (The Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act), který umožní Ukrajině čerpat pomoc ve výši až 40 miliard dolarů. Zákon zároveň zjednodušuje proces dodávek zbraní ze západní Evropy na Ukrajinu. (Foto: The Washington Post, planes.cz)


Fotografie k článku



Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace