CMA CGM převezme podíl ve skupině Air France – KLM

  • 18.05.2022 13:00

Až 9% podíl ve skupině Air France – KLM chce získat nákladní přepravní společnost CMA CGM. Vstup CMA CGM do skupiny Air France – KLM posílí pozice skupiny na rychle rostoucím trhu nákladní letecké dopravy.

CMA CGM je dnes třetí největší společností na světě zabývající se lodní kontejnerovou přepravou. Pokud ke vstupu CMA CGM dojde, pak se s podílem 9 % stane čtvrtým největším jednotlivým akcionářem skupiny Air France – KLM, a to po Francii (28,6 %), China Eastern Airlines (9,6 %) a Nizozemí (9,3 %). Svým podílem překoná Delta Air Lines (5,8 %). Kapitálový vstup přinese skupině Air France – KLM dodatečnou hotovost ve výši 4 miliard eur.

Kombinovaná společnost bude v rámci partnerství společně provozovat celkem 10 letadel pro nákladní přepravu, dalších až 12 nákladních letadel má objednáno. CMA CGM objednala 4 Airbusy A350F a Air France – KLM má objednávku na 4 A350F s předkupním právem na další 4 exempláře.

Skupina CMA CGM bude partnerstvím s Air France – KLM lépe konkurovat společnosti Maersk, která je vedoucí světovou společností v oblasti kontejnerové přepravy a nyní diversifikuje rovněž do nákladní letecké dopravy.

Akcie Air France – KLM reagují růstem takřka o 3 %. (Foto: CMA CGM)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace