airBaltic a Norse pronajmou svá letadla

  • 17.04.2022 08:30

airBaltic

airBaltic pronajme na období léta 2022 letadla Airbus A220 i s posádkami (ACMI). Společnost má momentálně nadbytek letadel, což podle tvrzení společnosti souvisí s přerušením letů na Ukrajinu a do Ruska.

Podle zprávy za rok 2021 již byly uzavřeny kontrakty na pronájem devíti letadel se společnostmi Scandinavian Airline Systems (SAS) a Eurowings. Provozní ředitel Pauls Calitis oznámil, že se jedná o opatření pro zvýšení profitability v reakci na zrušení letů do Ruska a Ukrajiny. Slovo profitabilita je v tomto případě eufemismem, neboť airBaltic jsou dlouhodobě ztrátové. Společnost je z 96,14 % vlastněna Lotyšskem.

airBaltic byly v roce 2021 s 32 letouny A220-300 největším provozovatelem tohoto modelu na světě. Do roku 2024 bude společnost provozovat 50 letadel A220-300.

Dopravce oznámil, že je připraven řadu letadel pronajmout na období dvou, tří nebo i čtyř let. To v podstatě potvrzuje dohady, že objednávka 50 letadel A220-300 pro společnost obsluhující relativně omezený trh pobaltských republik byla poněkud mimo realitu.

V roce 2021 společnost hospodařila s čistou ztrátou 136 milionů eur a přepravila 1,63 miliónu cestujících. Letos míří na 3,3 milionu cestujících.

Výroční zprávu společnosti lze najít zde. Čtenář se ze zprávy dozví absolutně vše o „zelených“ cílech společnosti a genderové politice, avšak méně o byznysu samotném.

Norse Atlantic

Air Europa si pronajme od Norse Atlantic dva letouny Boeing 787-8 a dva letouny verze -9. Smlouva na subpronájem byla podepsána prozatím na 18 měsíců. Norse nyní parkuje v Oslu devět Dreamlinerů a v krátké době převezme (a zaparkuje) dalších šest Dreamlinerů. Všechny pronajaté Dreamlinery dopravce létaly původně určeny pro Norwegian Air. Air Europa pronájmem překlene přechodný nedostatek širokotrupých letadel.

Norse před nedávnem oznámily, že odkládají komerční start, který byl plánován na léto. Společnost se přitom odvolává na nejistotu spojenou se situací na Ukrajině a v Rusku. Podpis kontraktu na dobu 18 měsíců (s možným prodloužením) však naznačuje, že původní záměry Norse mohou doznat značných změn. (Foto: airBaltic, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace