Kanada vybrala pro modernizaci letectva Lockheed Martin F-35

  • 31.03.2022 17:00

Zakázku na modernizaci kanadského stíhacího letectva za 19 miliard kanadských dolarů vyhrál Lockheed Martin. Kanadské letectvo RCAF získá 88 stíhaček F-35, které nahradí dosluhující Boeingy CF-18. Jde o největší investici do modernizace RCAF za posledních 30 let.

Kanada vynakládá na zbrojení 1,39 % HDP, což je méně, než 2 % HDP požadované NATO.

Největším konkurentem F-35 ve výběrovém řízení byl SAAB Gripen-E. Ten zůstává teoreticky stále ve hře jako pojistka, pokud by došlo k nepředvídaným zádrhelům v projednávání „finálního a nejlepšího“ kontraktu s Lockheed Martin. Gripen-E splnil všechny podmínky RCAF včetně kompatibility se systémy NATO a NORAD. Gripen rovněž nabízel menší pořizovací a provozní náklady.

Zajímavé je, že ještě v roce 2015 sliboval premiér Trudeau F-35 ze soutěže vyřadit a nastartovat nový výběrový proces.

Boeing nasadil do soutěže F/A-18 Block III Super Hornet, který výběrová komise 1. prosince 2021 ze soutěže vyřadila. Kanadské ministerstvo pro nákupy tehdy uvedlo, že jedním z důvodů vyřazení Boeingu je obchodní spor z roku 2017, kdy se Boeing snažil žalobou zablokovat dovoz Bombardierů CSeries do USA. Ministerstvo z tohoto důvodu „méně příznivě posoudilo nabídku výrobce, který měl negativní ekonomický dopad na kanadské zájmy“. (Foto: SAAB, theaviationgeekclub.com, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Radek - nepřihlášený host (...192.86...)
04.04.2022 07:35
F-35 jasná volba?

F-35 vypadá jako jasná volba, jenže na druhou stranu má letoun pořád stovky nevyřešených problémů, včetně 6 kritických, V roce 2021 se jich podle oficiální zprávy o programu mnoho nevyřešilo. Celkem mně překvapuje, že to zákazníkům nevadí. Věří, že do doby převzetí budou vyřešeny.

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace