Wizz Air bude létat do USA. Americké odbory protestují.

  • 15.02.2022 13:00

Americké odbory pilotů Air Line Pilots Association (ALPA) protestují svým dopisem datovaným 8. února proti žádosti Wizz Airu o létání do USA. Tvrdí, že maďarský Wizz Air praktikuje „toxickou kulturu“ proti zájmu zaměstnanců, ignoruje aspekty jako jsou únava personálu, nemoci atd., což ohrožuje bezpečnost provozu. Dopisem se odbory obrací k ministerstvu dopravy (DoT), které nyní posuzuje žádost Wizz Airu o povolení letů do USA. 

Dne 11. února kritizoval prezident ALPA Joe De Pete Wizz Air, že firma uplatňuje politiku nulové tolerance proti odborům, odmítá vstoupit do kolektivního vyjednávání, má nízkou kulturu bezpečnosti, porušuje rozhodnutí soudů zrušit výpovědi nezákonně propuštěných zaměstnanců. Proto znovu vyzval DoT, aby respektovalo politiku prezidenta Bidena chránit zájmy pracujících.

Dalším problémem ALPA je praktika Wizz Airu najímat piloty externisty, kteří nejsou kmenovými zaměstnanci a jsou placeni méně než piloti, kteří mají pracovní kontrakt se společností.

Wizz Air kritizuje i evropská federace pracovníků v dopravě (the European Transport Workers’ Federation) za výrok Józsefa Váradiho v interview pro AeroTelegraph, že „odbory ničí business“.

Wizz Air má v danou chvíli na 419 nevyřízených objednávek letadel Airbus, z nichž 47 je na letadla A321XLR. Od momentu jejich objednání se spekuluje, že Wizz Air zahájí nízkonákladové lety do USA a na Dálný východ.

Významným akcionářem a zakladatelem Wizz Airu je americká soukromá společnost Indigo Partners LLC, která má podíl mimo jiné v americké ultranízkonákladové Frontier Airlines. Wizz Air se tedy při jednáních s americkými úřady bude těšit silné lokální podpoře a má proto dobré šance žádost i přes odpor ALPA prosadit. Tím spíše, že lety do USA bude zajišťovat odnož Wizz Air UK.  (Foto: Wizz Air, planes.cz)   


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Petr - nepřihlášený host (...236.200...)
15.02.2022 14:09
Tak hlavně ze jim nevadí všechny norské nizkonakladovky

Jako Norweigian nebo Norse Atlantic. Ty stejně zkrachuji, ale aspoň ze kupuji Boeing.

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace