Nekončící bitva kolem pravidel o využití slotů

  • 18.01.2022 08:00

Minulý týden Evropská komise (EK) reagovala na kritiku ze strany skupiny Lufthansa, že skupina musí kvůli Komisí stanoveným pravidlům o využití slotů uskutečnit asi 18 000 zbytečných letů, aby splnila práh 50 % letů a zachovala si své historické sloty. Pokud společnost tento práh nesplní, nevyužité sloty podle pravidla „use it or lose it“ ztratí. O problému slotů na serveru planes.cz průběžně informujeme. EK stanovila tento limit v polovině prosince.

EK ve svém stanovisku odmítá, že by stanovené pravidlo vedlo k tzv. prázdným letům. Naopak konstatuje, že vývoj rezervací je stabilizovaný a kritiku Lufthansy smetla jako neodůvodněnou. Dokonce použila nezvykle ostrou formulaci, že jde o „zbytečný povyk.“ Komise upozornila, že cestování zůstává bez významných restrikcí. Ze svých pozic musela do určité míry vycouvat také Lufthansa. Generální ředitel Carsten Spohr uvedl, že nikdy nemluvil o prázdných, ale o zbytečných letech.

V pondělí Lufthansa opět vznesla požadavek na větší flexibilitu pravidel pro využití slotů a znovu argumentovala, že je nucena provozovat tisíce letů, které jsou málo využity. Minimálně se tedy již nemluví o prázdných letech.

K Lufthanse se 14. ledna přidala skupina Air France–KLM, která rovněž žádá o zmírnění pravidla během zimy, přičemž argumentuje nástupem omikronu. Tvrdí, že se jedná o force majeure, a pravidla o slotech proto není nutné dodržovat. S takovou kvalifikací by však musely souhlasit soudy a/nebo EK. Komise je však z druhé strany tlačena Sdružením letišť ACI Europe a nízkonákladovými společnostmi. Nízkonákladovky argumentují tím, že příčinou nízkého obsazení letadel je neefektivnost tradičních provozovatelů. Je přitom kuriózní, že nejvíce si stěžují právě ty dvě skupiny, které si v Evropě zajistily rozhodující podíl státní pomoci od daňových poplatníků.

V Evropě je provozováno asi 100 letišť s regulací slotů. To je asi polovina všech světových letišť s regulací. Na léto 2022 stanovila EK limit využití slotů ve výši 64 %. (Foto: nytimes.com, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Jirka - nepřihlášený host (...49.247...)
23.01.2022 15:35

Regulace slotů probíhá nejen v Evropě. Jak byste to chtěl jinak řešit? Losovat to každý půlrok, nebo každý rok? Nebo byste ty sloty nechal starým aerolinkám navěky, dokud je neprodají? I když je nevyužívají?

Rollfree - nepřihlášený host (...71.136...)
18.01.2022 21:21

Evropo, tvé druhé jméno je regulace.

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace