Wizz Air požaduje, aby letecké společnosti odevzdaly nevyužité sloty

  • 14.01.2022 08:00

Šéf Wizz Airu József Varadi požaduje, aby aerolinky, které své sloty nemohou využívat, sloty odevzdaly podle pravidla „využij nebo vrať“. Připojil se tak do diskuse, kterou odstartovala Lufthansa tvrzením, že stávající pravidla nutí vykonávat tisíce prázdných letů, aby své historické sloty udržela. Evropská komise na letošní zimu snížila práh pravidla o využití slotů na úroveň 50 %, zatímco do krize musel provozovatel využít 80 % svých slotů. 

V interview pro agenturu Reuters Varadi uvedl, že změkčení pravidla na 50 % dovoluje tradičním provozovatelům blokovat přístup nízkonákladových dopravců na letiště s koordinací slotů. Požaduje návrat k pravidlu 80/20 s tím, že trh uvolněné sloty dokáže využít. Problém jejich nevyužití je problémem neefektivnosti tradičních provozovatelů.

Přístup ke kapacitám letišť by měl prioritně sledovat veřejný zájem, nikoliv ochranu neefektivních společností. Stanovení pravidla na úrovni 50 % poškozuje trh, neboť brání nízkonákladovým dopravcům nabídnout na těchto spojích své kapacity. 

Tento týden obvinil Lufthansu rovněž šéf Ryanairu Michael O’Leary. Uvedl, že za argumenty ochrany klimatu skrývá Lufthansa svůj zájem blokovat konkurenci a poradil, že problém prázdných letů Lufthansy vyřeší snížení cen letenek. (Foto: Reuters, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace