USA mají ve výrobě pět zkušebních B-21 Raider

  • 22.09.2021 17:00

Zástupce amerického letectva USAF oznámil, že do fáze výroby v závodě Air Force Plant 42 v Palmdale postoupilo pět zkušebních exemplářů „neviditelného“ bombardéru Northrop Grumman B-21 Raider.

Původně se uvádělo, že v rámci supertajného programu budou pořízeny dva zkušební letouny. K publikaci byly uvolněny pouze velmi nezřetelné vizualizace (viz obr.).

Letoun představuje novou generaci neviditelných bombardovacích letadel a je nástupcem Boeingu B-1B Lancer a Northropu B-2 Spirit. První let B-21 je plánován na příští rok, což je významné zpoždění proti původním plánům.

Letectvo chce pořídit stovku těchto dálkových bombardérů, přičemž cena jednoho exempláře je odhadována okolo 639 milionů dolarů.

USAF předpokládá, že perspektivně bude jako bombardovací letadla používat výhradně B-21 a modernizované B-52, které dostanou nové motory a elektronické systémy. (Obr.: USAF, Northrop Grumman)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace