Návrat na transatlantické linky. Amerika se v listopadu konečně otevře cestujícím ze Schengenu a Británie

  • 21.09.2021 08:00

Spojené státy oznámily, že počátkem listopadu uvolní restrikce na cestovaní očkovaných cestujících ze zemí Schengenu a Británie.

Po 18 měsících tak končí (alespoň pro očkované) omezení, které umožňuje cestovat do USA ze zemí Schengenu a Británie (kromě Američanů) pouze těm, kteří v USA mají trvalý pobyt nebo mají k cestě zvláště zřetele hodné důvody.

Zmíněné omezení pro cesty do USA bylo v březnu 2020 zavedeno rozhodnutím prezidenta Trumpa. Biden v lednu před nástupem do funkce sice k radosti představitelů EU slíbil zákaz odvolat, ale k tomu nakonec dochází až nyní. Brusel opakovaně protestoval proti asymetrickému přístupu USA k přijíždějícím ze zemí Schengenu. Evropa otevřela své hranice Američanům již v červnu.

Akcie skupiny IAG, která je nejvíce závislá na transatlantickém provozu, vzrostly po oznámení skokově o více než 11 %, skupina Lufthansa přidala takřka 6 %, skupina Air France – KLM vyrostla o 5,3 %. Z amerických společností stouply akcie American Airlines o 3 %, Delta Air Lines a United shodně o 1,7 %. Uvolnění restrikcí zlepší výsledky čtvrtého čtvrtletí zejména pro British Airways.

Šéf BA Sean Doyle označil rozhodnutí za „historický moment“ pocovidového oživení Británie.

Cestující do USA (kromě Američanů) budou muset podle nových pravidel při cestách do USA prokázat ukončené očkování a podrobit se testu na koronavirus, nebude však vyžadována samoizolace. (Foto: BA, routesonline, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace