V Praze přistála nová CASA pro Armádu ČR

  • 28.07.2021 18:55

Dnes večer v Praze přistál nový dopravní letoun CASA C-295MW (0482) pro české letectvo.

Zástupci sekce vyzbrojování a akvizic Ministerstva obrany (SVA MO) ho převzali v pátek 16. července ve španělské Seville, kupní smlouva na pořízení dvou nových letounů CASA C-295MW byla podepsána 16. prosince 2019 a první stroj převzali zástupci resortu obrany letos v květnu.

Na převzetí nového letounu přímo v sídle výrobce (Airbus Defence and Space), se podíleli zástupci odboru vyzbrojování vzdušných sil a logistiky SVA MO s týmem specialistů z řad pozemního i létajícího personálu 24. základny dopravního letectva Praha Kbely, zástupci velitelství vzdušných sil a reprezentanti odboru dohledu nad vojenským letectvím MO. V průběhu týdenního předávacího procesu bylo nutné zkontrolovat kompletní dokumentaci, certifikáty, manuály a příručky. Dále byla provedena detailní prohlídka všech částí letounu a funkční zkoušky všech systémů včetně komplexních motorových zkoušek a kontrola vnitřního vybavení letounu, vybavení pro obsluhu letounu i přepravu nákladu. Kontrola funkčnosti letounu byla završena rozsáhlým přebíracím letem.

Proces přebírání letounu byl dokončen podpisem přebíracího protokolu projektovým manažerem odboru vyzbrojování vzdušných sil a logistiky SVA MO, čímž bylo úspěšně dovršeno více než čtyřleté úsilí celého týmu SVA MO.

Letouny doplní flotilu čtyř letounů 295M, pořízených v roce 2010. Ty v letech 2021 a 2022 projdou rozsáhlou modernizací avionických systémů. Letouny CASA jsou univerzálním strojem schopným transportu až devíti tun nákladu či 66 plně vybavených vojáků. Letoun umožňuje shozy materiálu v široké škále režimů a výšek, ale i výsadky osob.

AČR od roku 2013 trvale nasazuje letouny CASA v pozorovatelské misi MFO na Sinajském poloostrově, kde v náročných podmínkách dokazují svou univerzálnost a vysokou spolehlivost. (Informace a foto: zpravodajství Ministerstva obrany ČR)


Fotografie k článku



Komentáře



Radek - nepřihlášený host (...195.194...)
29.07.2021 11:56
Hahaha

Několikrát se v odborném tisku objevily zasvěcené informace o tom, že armáda je velmi nespokojena s nízkým doletem, nízkou užitečnou hmotností, zoufalým chováním v mezních režimech a mimo jiné i s podporou od výrobce. Takže se to změnilo, nebo rozhodly blížící se volby a prázdné stranické pokladny?

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace