Smíšené signály o zotavení evropské letecké dopravy

  • 23.05.2021 08:30

Po nenaplněném očekávání s oživením letecké dopravy počátkem letošního roku se nyní intenzivně spekuluje o letošním evropském létě. Odhady se pohybují od vysloveně optimistických (které prezentoval tento týden např. Ryanair) po pesimistické. Pravda bude zřejmě někde uprostřed.

Nižší než očekávaný růst rezervací hlásí cestovní kanceláře, které výrazně zvýšily nabídku od června v očekávání vysokého nárůstu poptávky. To se však nestalo, a proto cestovky nyní řadu nabídek ruší pro nízký zájem. Jako důvod citují nejistotu zákazníků, jaká opatření budou doprovázet cesty do zahraničí.

I přesto dosáhl mezitýdenní růst kapacit leteckých společností v západní Evropě 25 %. Za vysoký růst vděčí z největší části obnovení zájmu o Turecko, které se pomalu vrací z lockdownu do normální situace. Další velkou část tvoří rezervace z Británie do Španělska, a to přesto, že Španělsko se zatím pro Brity nedostalo do „zelených“ zemí. Zákazníci zjevně očekávají, že Británie přesune Španělsko do zelené zóny počátkem června.

Dvouciferný mezitýdenní nárůst kapacit letecké dopravy hlásí Turecko, Španělsko, Německo a Velká Británie. Přes tyto optimistické údaje nelze přehlédnout, že i tak zůstávají např. britské kapacity o 76 % nižší než ve stejném období roku 2019, v Německu je pokles 72% a Španělsku 51%.

Situaci může výrazně pomoci otevření zemí EU pro cestující s ukončeným očkováním přijíždějící ze zemí mimo EU. Zatímco EU se snaží dosáhnout unijní koordinace, řada členských zemí opatření již dávno zavedla (např. Polsko, Rumunsko a Řecko). Další spornou otázkou je, že Evropská komise chce akceptovat očkování pouze vakcínami schválenými evropským úřadem EMA, zatímco jednotlivé země jsou připraveny akceptovat jakékoliv dokončené očkování, tj. včetně čínských a ruských vakcín. (Grafy a tabulky: OAG, foto: planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace