Evropské velikonoční svátky se komplikují. Itálie nařídila karantény, Německo nově požaduje testy pro přilétající ze zahraničí. Británie zůstává pro turistiku uzavřená.

  • 31.03.2021 08:00

Z obav před urychleným šířením nemoci COVID-19 vyhlásilo italské ministerstvo zdravotnictví na velikonoční svátky pro přijíždějící povinnost předložit negativní test PCR a nařizuje také pětidenní karanténu, po které musí následovat další test PCR. Výjimku nemají ani ti, kteří COVID v nedávné době prokazatelně prodělali. Opatření sice bylo dopředu signalizováno, ale těsně před svátky je nepříjemnou ranou pro cestovní ruch a leteckou dopravu. Cestovat do Itálie na svátky proto pozbývá smyslu (pokud náhodou nechcete strávit svátky v karanténě).

Pravidla před Velikonocemi zpřísňuje také Německo. Počínaje 30. březnem vyžaduje PCR nebo autorizovaný antigenní test, a to u všech cestujících přilétajících do země. Test nesmí být starší než 48 hodin. Také toto opatření je vyvoláno nárůstem výskytu nemoci a obavami z dopadů masového cestování během velikonočních svátků. Německo neomezuje možnosti vycestovat ze země z důvodů dovolené, tak jak to platí ve Velké Británii. Ještě před několika dny však vláda zákaz cest mimo zvláště odůvodněné důvody zvažovala. Na zákaz turistických cest do zahraničí tlačil zejména bavorský premiér Markus Söder.

Mimořádně přísná opatření zachovává Velká Británie, která neumožňuje vycestovat ze země v jiných než odůvodněných případech. Přijíždějící musí kromě negativního testu rovněž podstoupit karanténu. Britská vláda dne 12. dubna oznámí, zda ukončí veškerá omezení v cestování dne 17. května.

Turecko pro změnu zpřísní opatření na období ramadánu, který začíná 13. dubna. Nařídí uzavřít všechny restaurace a kavárny. Ve většině regionů budou platit také víkendová omezení pohybu obyvatel. Tato opatření rovněž zasáhne cestovní ruch.

Opatření nejnověji zpřísňuje také sousední Polsko.

Naplňují se tak obavy, že třetí vlna pandemie, která zasáhla většinu evropských zemí, znemožní leteckým společnostem zotavit se provozem okolo Velikonoc z těžkého propadu prvního čtvrtletí. (Foto: wikimedia, planes.cz) 


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace